Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morton1905

Marketing

† Fra Grga Martić



† Fra Grga Martić

Dne 30. kolovoza stigla je tužna viest, da je u Kreševu, u manastiru, preminuo slavni pjesnik „Osvetnika" fra. Grga Martić. Ova žalostna viest nije došla nenedano, jer je slavljeni starac već dulje vremena pobolievao, a u njegovoj visokoj dobi, bile su mu 83 godine, nije bilo nade, da će se odhrvati boli koja ga je pritisnula.
S fra. Grgom Martićem pada u grob jedan od onih čeličnih Hrvata, koji su u devetnaestom vieku toli uspješno i toli oduševljeno djelovali na njivi naše preporodjene prosvjete, pak će mu s toga hrvatski narod, dok bude njega i njegove prosvjete, sačuvat harnu uspomenu.
Rodio se je godine 1822 u Posušju u Hercegovini. Kad je počeo suradjivati u Gajevoj „Danici" podpisivao se je Ljubomir Hercegovac. Kao i mnogi drugi sudionici Ilirskoga pokreta i on je volio narodnu poeziju pa je pribirao narodne pjesme, zaronjivao u njihov duh kao malo tko i tako ih upotrebljivao za svoje proizvode, izpjevane prema narodnoj poeziji, ali prekaljane umjetničkim shvaćanjem pravoga pjesnika.
Poznatije su mu pjesme: „Plač Bosne“, „Poziv u kolo bratinsko" ,“Tužni glas" o smrti fra Jukića neoplakanog mu druga i suradnika na polju hrvatske prosvjete. Ali glavno mu je djelo „Osvetnici", koje se dieli u više dielova. Prvi dio zove se "Obrenov“ drugi "Luka Vukalović", dočim u dalnjih pet odlomaka opjevava boj Crnogore s Turskom god. 1862. "Kiko Zelić“ dogodjaj iz g. 1832, zatim nam pjeva ustanak u Bosni i Hercegovini od 1876-1878, Hadži-Lojinu Krajinu i "Posjednuće Bosne i Hercegovine“ po austro-ugarskoj vojsci.
Ima i drugih vrstnih radova njegovih i pjesničkih prievoda. Gladak stih i topla narodna poezija podaju pjesničkom radu slavnog pokojnika osobiti čar i trajnu vriednost te će njegova pribrana djela bit vazda vrelo okrepe i riznica hrvatske rieči. G. 1850 postao je Grga Martić župnikom u Sarajevu. G. 1860 premješten bje na župu u Novom Šehru. Kasnije se opet povratio u Sarajevo, gdje je živio sve do godine 1878 do okupacije, a onda se povukao u samostan u Kreševu, gdje je u tišini pjesnikovao. Tu je složio po uputi A. Pavića „Narodne pjesme o boju na Kosovu" a spjevao i drugih pjesmotvora. U ton manastiru zateče ga eto i smrt. Hrvatski narod plače opet nad grobom jednog svoga velikog sina, koji je njegovao hrvatsku prosvjetu u izloženoj Bosni iHercegovini. Vječni pokoj duši fra Gre Martića!

s.341 5454 DomiSviet1905 Fra Grgo Martić (Rastovača, Posušje, 24. siječnja 1822. -† Kreševo, 30. kolovoza 1905.) † Fra. Grga Martić Dom i Sviet Tisak i naklada knjižare Lavoslav Hartman (Stjepan Kugli) Zagreb Ilica br. 30


Post je objavljen 06.01.2017. u 16:55 sati.