Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Globalno zatopljenje moglo bi zaustaviti Golfsku struju, čime bi znatno zahladilo u sjevernoj i zapadnoj Europi

Danas u 13 sati u Zagrebu je temperatura zraka -3°C, dok je u Dublinu, koji je znatno sjevernije, čak +11. Čak i u Reykjaviku, glavnom gradu dalekog Islanda ("Ledeni otok") je temperatura +1°C.

17-01-06-zaustavljanje-golfske-strujeTo je rezultat tople Golfske struje. Ona je dio "North Atlantic Drift", tople struje koja ide površinom oceana. Na sjevernim širinama, voda se hladi, te spušta prema dnu, gdje hladna struja teče prema jugu.

Koliki je značaj te tople struje, pokazuje pogled na zemljopisnu kartu Atlantika: na širinama Velike Britanije s druge strane oceana nalazi se Labrador, koji je ledena pustinja.

Cijela Europa toplija je, nego područja na istim zemljopisnim širinama u drugim dijelovima svijeta (npr. Vladivostok je južnije od Zagreba). To zahvaljuje Golfskoj struji na zapadu i toplom unutarnjem moru na jugu.

Neka mjerenja pokazuju da se struja usporava, iako rezultati nisu jednoznačni. Ali već prije 30-ak godina ukazano je na mogućnost da znatno povišenje temperature u sjevernom Atlantiku uspori, pa čak i zaustavi taj mehanizam. Naime, tope se ogromne količine leda i tako smanjuje slanost površinskih voda i time i gustoča, pa voda sporije tone.

Tako bi se mogle zaustaviti ogromne količine toplote, koje te vodene mase donose. Rezultat globalnog zagrijavanja moglo bi biti biti znatno zahlađivanje na području sjeverne i zapadne Europe!

Na kraju posljednjega ledenoga doba, zaista je došlo do tog mehanizma, da je Golfska struja zaustavljena zbog topljenja leda. Zbog toga je ledeno doba u tom području trajalo oko 1.500 godina dulje. U to vrijeme, cijela Skandinavija i veći dio Velike Britanije bili su pod trajnim ledom.

O toj mogućnosti govori i nova studija, objavljena ovih dana. The underestimated danger of a breakdown of the Gulf Stream System Prema starijem modelu, kad bi se koncentracija ugljičnoga dioksida u atmosferi udvostručila, Atlantska oceanska cirkulacija (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) bi se usporila za oko 20%; po drugim modelima, do 50%. Međutim, prema novom proračunu, postepeno bi se, tijekom oko 300 godina, potpuno zaustavila.

Ovom studijom sigurno još nije rečena posljednja riječ. Stvarna situacija bi mogla biti i lošija, jer u ovom modelu nije uračunat Grenland.

Post je objavljen 06.01.2017. u 14:12 sati.