Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Slavonci prodaju kuće i odlaze

FRANKFURT - Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u svom se internetskom izdanju bavi masovnom prodajom nekretnina u Slavoniji.
U članku se ističe da je taj dio Hrvatske prekrasan, ali da je zbog ogromnog broja nekretnina s tablama na kojima se oglašava prodaja, svakome vrlo brzo jasno da iz nekog razloga „nitko ne želi kupiti te kuće".
„Te table mogu se vidjeti i na selu, i u gradovima. Primjerice u Vukovaru – za koji su se vodile žestoke borbe u hrvatsko-srpskom ratu – i u Osijeku, jedinom velikom gradu u Slavoniji. 'Svaki tjedan iz Osijeka odlaze dva ili tri moja poznanika', kaže jedna mlada žena, koja je za razliku od svojih prijatelja pronašla posao u gradskoj upravi.
Kuda? Barem do Zagreba, gdje se bolje plaća, veli tajnica u jednoj gimnaziji. Ili na obalu. Ili u Austriju. Ili u Dublin.
Nitko ne zna točno zašto, ali u irskom glavnom gradu u međuvremenu stalno raste iseljenička zajednica." U razgovoru sa stanovnicima Slavonije autor dolazi do zaključka da je svemu kriva centralizacija.
„Mi smo mislili da je u Jugoslaviji sve bilo centralizirano, Beograd u centru, mi na rubu", kažu ljudi danas.
Ali nismo imali pojma što znači centralizacija.'
Umjesto u središtu Jugoslavije između velikih gradova Zagreba i Beograda, Osijek se sada nalazi na rubu Hrvatske, 200 kilometara udaljen od najbližeg velikoga grada.
A posjetitelj s vremenom shvaća da uopće nije razumio što znači 'Prodajem kuću'.
To ne znači: 'Kuća na prodaju', nego 'Ja odlazim'." stanovi

Post je objavljen 05.01.2017. u 18:52 sati.