Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morton1905

Marketing

Zauzeće Erceg-Novog u Dalmaciji god. 1.687



Zauzeće Erceg-Novog u Dalmaciji god. 1.687
God. 1.539. zauzeše Turci Erceg Novi, a od tada nasta strašan život po naš tužan narod u Boki Kotorskoj. Da se položaj siromašnome i potištenome kršćanskorne puku poboljša, zaključi Venecijanska republika sklonuti papu na to, da bi poslao zajedničko brodovlje u Boku Kotorsku pod vodstvom generala Cornera, provedura (upravitelja) Dalmacije i Albanije, da od Turaka oslobodi Erceg-Novi, i time da učini konac gusarenju,
Na dan 5. kolovoza 1.687. osvanu papinsko brodovlje pod vodstvom Herbersteina od Brindisa u Boki Kotorskoj i pade pred grad Erceg-Novi.
Da je i ovo nenadano osvanuče brodovlja prouzrokovalo veliko iznenadjenje i strah, vidio se odatle, što nije imao grad na bedemima a baš nijednoga topa.
Medjutim sakupilo se je brodovlje kod Port Rose, Poslie držanog ratnog vieća zaključeno bi, da vojska od 10 000 momaka predje sa brodovlja na kopno, da će tako moći bolje navaljivati na gradske bedeme Erceg-Novoga. Mlečani stupiše na kopno pod vodstvom generala grofa Sampola kod Combura, a odmah za njim ostali odjeli vojske kod manastira Savine. Kod rečenog samostana bijaše vojski od Turaka kišom taneta tako otešćan prolaz, da je tekar nakon priposlanog pojačanja pod zapovjedničtvom Aldemana omogućen bio prelaz na kopno. Turci budu nakonžestokog okršaja natrag potisnuti, te se povukoše u šanceve, koji bijahu pod gradom.
Na briegu kod crkvice sv. Ane zauzeše položaj MaItežani i papinski vojnici, dok su Mlečani hrabro napred koracali, da zauzmu utvrdu Spagnol. Nakon duljeg boja, moradoše se Turci sasma u tvrdju povući. Dok se je na kopnu tako ratova lo sa prornjenIjivom srećom, otvoriše vatru četiri velika venecijanska broda, sa teškim topovima, ne samo na grad, nego i na sva mjesta, koja su Turci držali. Gradske kuće oštetiše taneta strašno, a većina od njih bijahu plienom buknule vatre. Turska opsada, koja sastojaše od 3000 momaka, većim dielom samih Albaneza, očekivala je pomoć iz Hercegovine od Sutorine. Napadaj Turaka na ovoj strani bio je od generala Matije sa 2000 momaka žestoko suzbit, te da zapriječi dolazak pomoći iz Sutorine zauzeo je položaj kod Tofrle.
Na drugoj pako strani jurišaše Maltežani i papinovci na gradska vrata, ali budu od Turaka takov žestoko suzbiti, da im nije u pravi čas pritekao general Nara u pomoć, bili bi hametorn poraženi.
U zajednici sa ovim četama uspjelo je generalu Matieu sa teškim naporom i velikim gubitkom napokon zauzeti grad. Neprijatelju je oteto 50 topova, 12 zastava, mnogo oružja i velike količine živeža.
Ovaj boj za grad Erceg Novi, prikazuje naša slika. Ona se nalazi u zbirci kr. zem. arkiva u Zagrebu. To je bakrorez. liepo izradjen od osobite vrijednosti.
Na spomen toga važnog dana 30. rujna 1.687. na blagdan sv. Jeronima bude napokon Erceg Novi sasma od Turaka oslobodjen te od tada zamjeni polumjesec, krst na gradskim kulama.
Na uspomenu oslobodjenja Erceg Novog slavi se svakegodine 30. rujna, a sv. Jeronim od onog je vremena zaštitnikom grada. M. P.

https://www.flickr.com/photos/morton1905/32025274975/in/dateposted/


Post je objavljen 01.01.2017. u 15:36 sati.