Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Ludilo

Manfred Lutz
Izdavač: Znanje 2011.

Ludilo u pojedinca je rijetkost – ali kad je riječ o skupinama, strankama, narodima, vremenima, ludilo je pravilo. F. Nietzsche

Zdrav je samo onaj čovjek kojeg nisu dovoljno temeljito pregledali. Karl Kraus

Za privatni život psihijatara vrijedi pravilo: onaj tko po završetku radnog vremena ne može svoje stručno psihijatrijsko znanje ostaviti na radnome mjestu, nego i u privatnome životu veselo postavlja dijagnoze gdje god stigne, taj nije rođen za psihijatra. Uskoro više uopće ne bi imao prijatelja. Osim toga, nepristojno je postavljati dijagnozu nekome tko od vas uopće nije zatražio liječničku pomoć.

Osoba koja je u napadu shizofrenije doživjela slušne halucinacije osjetila je život intenzitetom koji je teško nadmašiti. To je patnja, ali postoje ljudi koji je čak shvaćaju i prihvaćaju kao obogaćivanje njihova života.

Zdravlje označava onu količinu bolesti koja mi još uvijek dopušta da obavljam veći dio svojih poslova. F. Nietzsche

Mnogi mladi menadžeri koji pucaju od zdravlja i savršeno se orijentiraju u vremenu i prostoru, napamet znaju današnje burzovne tečajeve, ali možda su zaboravili da kod kuće imaju ženu koja ih voli i djecu koja ih trebaju. Pacijent s uznapredovalom Alzheimerovom bolešću sve je zaboravio, više ne zna gdje je, koji je danas datum, ništa više ne zna. Posljednje što još zna je da ima ženu i djecu koji ga vole. I još nešto, sposobnost primanja pomoći jednako je dragocjena osobina ljudske vrste kao i pružanje pomoći drugima. Ipak, nije svaki normalan čovjek sposoban za takvo što.

Stav današnjih terapeuta je da u oba slučaja treba igrati na pacijentovu odgovornost i jačati njegovu slobodu izbora. Zbog toga jako pazimo da s pacijentom izgradimo suradnički odnos međusobnog uvažavanja i da svu pozornost usmjerimo na njegove sposobnosti.

Ono što pokreće globalnu trgovinu drogama nije neobuzdana pohlepa ovisnika za srećom, nego beskrajna pohlepa dilera za novcem.




Post je objavljen 29.12.2016. u 13:11 sati.