Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zašto je dobro imati auto-kameru?

U Rusiji su auto-kamere jako popularne, a i zadnje vrijeme ih se počelo dosta koristiti i u drugim zemljama. Na YouTube-u se tako može naći masu video klipova snimljenih auto-kamerama koji prikazuju razno-razne dogodovštine u prometu. Od onih tragičnih teških sudara, preko bizarnih i čudnovatih pa čak i do onih pomalo smiješnih dogodovština.

Kod nas je još uvijek masovno ukorijenjena nekakva pretpostavka da je takvo postavljanje kamera u aute "zabranjeno" iz ovog ili onog razloga, a što je valjda neki (mentalni) relikt iz totalitarističkih vremena gdje je "sve bilo zabranjeno".

Suprotno tom narodnom vjerovanju, urbanim mitovima, i proizvoljnim tumačenjima zakona i "zakona", postavljanje kamere u automobil sa ciljem snimanja vožnje, je sasvim legalno. Potpuno je ista stvar i sa postavljanjem sličnih kamera na motocikle ili bicikle, odnosno na kacige, što rade pojedini biciklisti i motocikliti.

Štoviše, čak se i ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo u vezi legalnosti postavljanja takvih kamera:

- snimanje autokamerom je snimanje javnog mjesta, a što nije zabranjeno
- kamere je potrebno isključiti samo na mjestima gdje je snimanje zabranjeno
- snimka prometne nesreće ili nečije opasne vožnje može biti korištena kao dokaz
- nije zabranjeno snimanje policijskih postupanja prema vlasniku vozila

Iz Ministarstva unutarnjih poslova dali smjernice i podržali ugradnju autokamera!

Zašto je dobro imati auto-kameru?

1. Bilježenje dinamike prometne nesreće - bilo one u kojoj vozač auta opremljenog kamerom sam sudjeluje, bilo da zabilježi sudar drugih vozila, ili pak nalet vozila na nekoga; iz snimke se može vidjeti tko je skrivio nesreću te što se točno dogodilo. Takva snimka je dobar dokaz u situacijama kad nema vanjskih nadzornih kamera, ako se izjave svjedoka ne slažu, ili svjedoka uopće nema.

2. Razotkrivanje ljudi koji lažiraju i simuliraju - bilo da se radi o pješacima, biciklistima ili drugim vozačima, koji uglavnom na taj način pokušavaju od nekog vozača ili osiguranja izvući odštetu, glumeći da ih je ovaj "udario" autom i/ili "ozlijedio". (VIDEO)

3. Snimanje idiota u prometu - vozača automobila, motocikala, biciklista, ili pak pješaka, koji sudjeluju u prometu mimo svih postojećih rometnih i drugih propisa, te ugrožavaju i sebe i druge, ali su nekim čudom još uvijek živi.(VIDEO)

4. Snimanje slučajeva opasne vožnje i cestovnog ludila
(tzv. road rage) - verbalnih i fizičkih obračuna među vozačima zbog banalnih situacija (trubljenja, "krađe" parkinga ili sličnog), ili neke potrebe za "istjerivanjem pravde", ili pak divljanje autom ili nekim drugim vozilom po cesti, a što sve skupa spada u domenu prekršaja i kaznenih djela.

5. Snimanje rute kojom se vozi - kao uspomena u obliku filmića s nekog putovanja, ili pak za kasniju analizu vožnje (npr. kod nekih utrka, off-roada isl..)

Inače, postoji nekoliko vrsta autokamera. One "prave" auto-kamere se uglavnom spajaju na utičnicu upaljača za cigarete i pale se automatski kada se upali i motor auta. Tu su zatim i razne GoPro i slične minijaturne "akcijske" kamere koje također mogu poslužiti kao auto-kamere, a u krajnjem slučaju auto-kameru može "glumiti" i mobitel s kamerom u video modu.

Post je objavljen 24.12.2016. u 23:51 sati.