Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKI BRENDOVI HRANE ZA TRŽIŠTE EUROPSKE UNIJE

OSAM AUTOHTONIH PROIZVODA S OZNAKOM IZVORNOSTI
I SEDAM PROIZVODA S OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PORIJEKLA


U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u velikoj dvorani Novinarskog doma 19. prosinca održana je prigodna dodjela priznanja proizvođačima i udrugama koji su završili postupak registracije svojih proizvoda na nivou Europske unije te su proizvodi nosioci oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog porijekla. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom rekao da je Republika Hrvatska na 14. mjestu po broju registriranih proizvoda u 28 zemalja EU, gdje je ukupno registrirano tisuću tristo sedamdeset i devet ( 1 379 ) proizvoda . „Nastojimo pomoći proizvođačima, edukacijom kao i financijski tako da je u dosadašnjoj provedbi projekta zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razni EU Ministarstvo poljoprivrede sa 1,34 milijuna kuna sufinanciralo troškove za 25 skupina proizvođača. Od iduće godine kroz Program ruralnog razvoja RH proizvođačima će se omogućiti sufinanciranje velikog dijela troškova postupka registracije proizvoda.
Na razini EU u sustavu kvalitete RH je registrirala 15 proizvoda. Oznaku izvornosti ima osam proizvoda: Paška janjetina; Istarski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Šoltansko maslinovo ulje; Neretvanska mandarina; Ogulinsko kiselo zelje.


Image and video hosting by TinyPic

Sedam je autohtonih proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla; Zagorski puran; Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Krčki pršut, Baranjski kulen; Lički krumpir; Poljički soparnik.
Priznanja su primili: Vjekoslav Žužić za Krčki pršut, Ferarić Mateo za Ekstra Djevičansko maslinovo ulje, Priznanje za Ogulinski kiseli kupus preuzeo je Marinko Sabljak, za Baranjski kulen Miodrag Komlenić, Lički krumpir proizvodi Udruga proizvođača Ličkog krumpira Agrovele itd.o.o., i OPG Snježana Dopuđ , a priznanje je preuzeo Belanović Ivan. Istarski pršut proizvodi Trgovački obrt „kod Milana“ , Prisinum d.o.o , Jelenić d.o.o.OPG Pršuti Milohanić, OPG Milan Antolović i Obrt Istarski pršut Dujmović. Priznanje je primio Milan Buršić.
Priznanje za Drniški pršut primio je Marin Zvonimir. Za Dalmatinski pršut priznanje je primio Ivica Babić.
Poljički soparnik, zeljanik ili uljenjak su svi njegovi nazivi s obzirom na regiju iz koje dolazi. Područje Poljica zemljopisno je između rijeke Cetine na sjeveroistoku, rijeke Žrnovnice na zapadu i Jadranskog mora na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje. Obično priprosto jelo od brašna, vode, soli, ulja, češnjaka i blitve posluženo na golom drvenom okruglom pladnju, koje su prije 200 godina pripremale siromašne obitelji da bi imale što jesti, postalo je brend sa znakom zaštićenog porijekla. Za soparnik sastojke proizvodi nekoliko OPG- a i to Petar Rodić, Ante Šartić, Ante Kuvačić, Luka Marić, Ivan Očasić i Drago Tomić. Priznanje je primio Petar Rodić . Za Pašku janjetinu priznanje je primio Čemeljić, za Šoltansko maslinovo ulje – Srđan Elezović, Za Korčulansko maslinovo ulje Ranko Surjan, za Neretvansku mandarinu Kiridžija Mijodrag iz udruge voćara „Mandarina Opuzen“ Zagorskog purana registrirala je poljoprivredna zadruga „Puran zagorskih brega“, a priznanje je primio Boris Vrhovski. Krčko maslinovo ulje radi Udruga maslinara Krka „Drobnica“, a priznanje je primio Boris Vrhovski.
U provedbi zahtjevnog i skupog postupka zaštite naziva proizvoda, zainteresiranim udrugama stručnu i financijsku potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede.

Image and video hosting by TinyPic
Oznake za kvalitetu : gospodin Rodić primio je Priznanje za Poljički soparnik, a Miodrag Komlenić za Baranjski kulen.

Do sada je 15 udruga i pojedinaca, čiji su predstavnici nazočili prigodnoj dodjeli priznanja pod nazivom „Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode“ zaštitilo svoje proizvode. To svrstava Hrvatsku na 14. mjesto po broju registriranih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU.
Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su namijenjeni izvozu na široko europsko tržište, oznakama iz sustava kvalitete na razini EU-a, njeguje se i razvija regionalna tradicija i lokalni i regionalni identitet, čuvaju priroda i okoliš, a posebno se doprinosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnog područja što bi trebalo ukomponirati u turističku ponudu Hrvatske iz čega bi trebao slijediti brži i prepoznatljiviji razvoj ruralnih područja. Najvažnije je to što se s oznakom potrošačima jamči kvaliteta proizvoda . A ta kvaliteta zaštićena je u svakom segmentu proizvodnje što je bilo i predmetom opsežnog procesa dokumentiranja, kao i načina i metoda proizvodnje. Svaki zaštićeni proizvod uvijek se mora proizvoditi na upravo registrirani način i tako će kvaliteta proizvoda osvajati nove i nove kupce, ne samo u Hrvatskoj već na tržištima Europe. Upravo zbog velikog europskog tržišta nabrojeni autohtoni proizvodi su i registrirani i kao takvi mogu se prodavati na svakom trgu u svakoj trgovini bilo koje od 28 zemalja EUROPSKE UNIJE, koje je Hrvatska članica od 1.7.2013. godine.

Image and video hosting by TinyPic

Ova gospoda iz Poljica sudjeluju u proizvodnji namirnica za poljički soparnik i njegovoj kulinarskoj pripremi:Ante Šarić, Danijela Marić, Petar Rodić - Veliki Knez i Tomić Drago. ( Fotografije Margareta Zouhar Zec)

„Kroz hranu je najlakše reći što je Hrvatska, rekao je ministar Tolušić na dodjeli priznanja, ocijenivši kako su proizvodi registrirani na razini EU-a ono po čemu hrvatska poljoprivreda treba biti prepoznata“. Još sedam proizvoda je u postupku registracije oznake na razini EU a to je Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Paška sol, Lička janjetina, Međimursko meso 'z tiblice i Slavonski med.
U nacionalnom postupku registracije nalazi se 1 proizvod, a za još 23 proizvoda pripremaju se zahtjevi za registraciju.
Hrvatska ima već svoj Dan autohtonih proizvoda, a to je 14.4. Toga je dana prvi proizvod Krčki pršut - dobio europsku oznaku zemljopisnog porijekla. Posljednji registrirani proizvod je Šoltansko maslinovo ulje .

Image and video hosting by TinyPic
Sa dodjele priznanja „Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode“ . Za govornicom glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede Leticija Hrenković.

Ministar poljoprivrede Tolušić rekao je da želi da svake kalendarske godine hrvatski poljoprivredni proizvođači registriraju 15 proizvoda nekom oznakom Europske unije.

Margareta Zouhar Zec





Post je objavljen 22.12.2016. u 15:21 sati.