Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack-ski

Marketing

SEZONA 2016./2017. - Skijaški dan 3 - Niseko, Japan (11.12.2016.)

Moj posljednji dan u Japanu. Odlučio sam završiti svoju japansku pustolovinu u Niseku, onom nesuđenom skijalištu od prije dva dana. Malo iza sedam uzeo sam prvi jutarnji prigradski vlak za sat vremena udaljen Otaru, gdje sam u roku od par minuta presjedao na drugi vlak za Niseko. U Japanu vlakovi idu «kao po špagi» pa kada planiraš presjedanje od svega par minuta, čak i negdje u japanskoj zabiti, možeš gotovo sto posto biti siguran da ćeš drugi vlak uhvatiti bez problema. I da stvar bude bolja, za razliku od Furana, Niseko ima redovne autobuse od željezničkog kolodvora do skijališta. Ja sam svoj tako uhvatio za manje od deset minuta i oko deset već sam bio na skijalištu.
Niseko je daleko najpoznatije skijalište na Hokkaidu, i jedno od najpoznatijeg uopće u Japanu. Posebice među australskim i novozelandskim turistima, a sve više i više iz godine u godinu ima i Europljana. To je ujedno i skijalište s godišnje najvećom akumulacijom snijega u Japanu, a vjerovatno je pri vrhu i na svjetskoj razini – naime, godišnje ga u Niseku padne oko 15 metara! Da, dobro ste pročitali. Petnaest metara! I to je onaj pravi suhi snijeg. Naravno, s obzirom na to, Niseku, kao uostalom i Teineu i Furanu, snježni topovi nisu potrebni. Oni ovdje ne postoje pa skijaš na potpuno prirodnom snijegu.
Zbog svoje popularnosti, pogotovo među strancima, Niseko izgleda drugačije od uobičajenih hokaidskih skijališta. Izgleda veoma zapadnjački, pomalo «hoch», a to znači da na skijalištu ima puno više restorana i kafića gdje se može pojesti i nešto konkretnije, potom dosta trgovina sa skijaškom opremom, a gradić izgleda veoma pitomo s niskogradnjom, dosta drvene arhitekture, zgodnih hotela i guesthouseva, restorana i kafića za after party. Odmah se primjećuje da Niseko odskače. Niseko je za Japan ono što je St Moritz za Švicarsku ili Aspen za SAD.
Niseko spada među najveća japanska skijališta. Baza mu je na 260 metara nadmorske visine, vrh na 1200, a ima 30 staza, od kojih je najduža čak 5,6 kilometara. Staze su uglavnom plave i crvene, s nešto malo crnjaka, ali na ovom skijalištu svatko može pronaći nešto za sebe i garant nikome neće biti dosadno. Skijalište servisira 16 žica, od čega je 1 gondola, 5 četverosjedežnica, 1 trosjedežnica, 8 dvosjedežnica te 1 jednosjedežnica. Većina žica je novije proizvodnje i dosta su brze tako da se ne gubi puno vremena na sjedenju na njima.
Službeno ime skijališta je Niseko United, a riječ je o četiri međusobno povezana dijela koji idu paralelno uz padine Mt Niseko Annupuri. Gledano s lijeva na desno to su Niseko Annupuri, Niseko Village, Niseko Grand Hirafu te Niseko Hanazono. Skipass je među najskupljima u Japanu: za sva četiri dijela osmerosatni skipass košta vrtoglavih 6300 jena (51,60eur), a cjelodnevni koji uključuje i noćno skijanje čak 7400 jena (60,60eur)! Ja sam se odlučio za reducirani skipass koji pokriva samo desnu polovicu planine, tj. Niseko Grand Hirafu i Niseko Hanazono. Taj za pet sati dođe 4200 jena (34,40eur). Dovoljno za danas.
Ljudi ima daleko više od bilo kojeg skijališta do sada, ali prevelike gužve nema pa se na žice ulazi odmah. Ima dosta stranaca, najviše Australaca, čak i zaposlenih australskih učitelja skijanja, ali naravno da je većina Japanaca. Nema ovdje slučajnih posjetitelja poput Tajlanđana ili Kineza u Teineu koji su došli samo malo vidjeti snijeg, nego je većina ozbiljnih skijaša.
Staze su savršeno pripremljene. Speglane do boli, a izvan staza dosad najbolji suhi powder u Japanu i jedan od najboljih kojeg sam ikada iskusio. Unajmio sam Head i.Speed skije koje nisu savršen izbor za powder, ali svejedno sam si svako malo dao oduška i bacio se off piste u taj mekani snijeg. Često sam do koljena bio u powderu, ali bez ikakve teškoće sam skijao kroz njega. Nije bilo potrebno nikakvo skakanje i čupanje iz njega jer je snijeg izuzetno suh i lagan.
Nažalost, žice se od tri popodne polako počinju gasiti jer na Hokkaidu mrak počinje brzo padati zimi i već u tri je dosta mračno. Nakon 15:30 osvjetljeno je samo par staza i tu je moguće noćno skijanje do 21:00. Ja se nisam zadržao na noćnom jer sam morao hvatati bus i vlak natrag za Sapporo i spakirati se za odlazak iz Japana.
Uglavnom, da rekapituliram, odlično skijanje u Japanu. Snijeg među najboljem kojeg sam ikada vidio. Cijene jesu visoke, ali ne bezobrazno visoke da se ne može priuštiti. Definitivno se vraćam u Japan. Razmišljam za dogodine o jednoj azijskoj ski turi: Gruzija, Kazahstan, Kina, Južna Koreja, Japan...

Rating današnjeg skijaškog dana: 5/5


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 27.0
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 70.6
UKUPNO ODSKIJAN VERTICAL DROP (U METRIMA) DANAS - 4351
UKUPNO ODSKIJAN VERTICAL DROP (U METRIMA) U SEZONI - 11735
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 1
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 62.1 km/h


VIDEO - Niseko



Post je objavljen 11.12.2016. u 20:29 sati.