Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Vlastita foto web stranica?

Dobar dio ozbiljnijih fotografa koji žele svoje radove prezentirati na internetu, a da ta prezentacija nije u sklopu nekog portala gdje su njegovi radovi zatrpani među gomilom drugih radova, u jednom trentku naprave svoje vlastite fotografske web stranice.

No bitno je znati što staviti na te osobne fotografske web stranice...

1. Kratka biografija - Osnovni podaci o autoru fotografija, odnosno vlasniku web stranice. Ta biografija ne treba, odnosno ne smije, biti preopširna i previše detaljnja. Dovoljno je navesti samo neke najosnovnije podatke tipa "tko je, što je, odakle je". (npr. godinu i mjesto rođenja, obrazovanje i iskustvo u fotgrafiji). Može se navesti i oprema koju se koristi, ali to čak i nije nužno (dapače nekad to pojedinim promatračima može biti "signal" da se fotograf više oslanja na opremu nego na vlastite sposobnosti).

2. Galerija fotografija - Ovo je najbitnija stvar kod fotografske web stranice. Najbolje je fotografije podijeliti u albume ili kategorije prema temi, žanru, lokaciji ili događaju. Uz to, ne treba stavljati previše fotografija jer se nikome ne da gledati ogromne albume. Maksimalno 20-30 najboljih fotografija po albumu (pogoptovo ak ih je više) je sasvim dovoljno. Lako se naknadno, ako se snimi nešto bolje, stave nove fotografije.

3. Reference i nagrade - Nije na odmet navesti reference i osvojene nagrade na fotografskim natjecanjima, međutim treba navoditi samo one koje su doista relevantne, npr. osvojene nagrade na velikim fotografskim natjecanjima, fotografski angažman za neku novinsku kuću u svojstvu fotoreportera, ili ozbiljne angažmane komercijalnih anručitelja (npr. promotivne kampanje za nekoga isl). "Lajkovi" na Facebooku (ili nekoj drugoj društvenoj mreži), ili pobjeda na nekom internom natječaju neke web stranice ili lokalnog foto kluba, kao ni snimanje lokalne vatrogasne zabave, nisu relevantne reference niti nagrade.

4. Kontakt podaci - e-mail adresa, eventualno mobitel...

Osim ovoga može se npr. dodati i rubrika "blog" ako fotograf piše neke svoje fotografske savijete ili zapažanja. Može se dodati i "guestbook", odnsono knjiga dojmova... no to je više manje opcionalno.

Post je objavljen 16.12.2016. u 23:59 sati.