Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TVORNICA ZA PRERADU RIBE U ČAČINCIMA


NAJVEĆI POGON ZA SLATKOVODNU RIBU U RH

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je 16. prosinca 2016. godine tvornicu za preradu ribe PP Orahovica d.o.o. u Čačincima u Virovitičko-podravskoj županiji. To je najveći proizvođač slatkovodne ribe u Hrvatskoj. Izgradnje i opremanje tvornice za preradu ribe stajalo je ukupno 25 milijuna kuna. Sredstvima iz IPARD programa sufinancirano je od toga 9 milijuna kuna . Na tržište zemalja regije izlaziti će riba u tri programa i to kao svježa, smrznuta i dimljena. Godišnje će se u pogonu prerditi 3 000 tona slatkovodne ribe.
„Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću otvarati tvornicu ribe u srcu ravne Slavonije sigurno bi se slatko nasmijao, ali evo me danas ovdje u Čačincima ispred tvornice za preradu ribe koja je izgrađena privatnom inicijativom, a sufinancirana iz IPARD programa. Veselit će me ako u svom mandatu otvorim još koju tvornicu ribe u Slavoniji, jer kao što vidite ne raste ovdje samo duhan, pšenica i paprika, ovdje se uzgaja i prerađuje riba. Hrvatska u svom vlasništvu ima 23 ribnjaka čija je površina oko 13.000 hektara, da ih imamo još toliko siguran sam da bismo svu ribu mogli izvesti“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić prilikom otvaranja tvornice.
Prema upisniku Ministarstva poljoprivrede uzgoj slatkovodne ribe u RH obavljaju ukupno 42 proizvođača, na 50 uzgajališta u 17 županija i Gradu Zagrebu. Najznačajnije vrste u slatkovodnom uzgoju su šaran (Cyprinus carpio) i kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss). Posljednjih je godina u hrvatskoj akvakulturi evidentan porast proizvodnje zahvaljujući prvenstveno stalnom rastu u proizvodnji ne samo bijele ribe nego i šarana.
Djelatnosti PP Orahovice d.o.o. su ratarska, stočarska, voćarska, vinogradarska proizvodnja te ribnjičarstvo.
PP Orahovica raspolaže s više od 10 700 ha obradivih površina, a zapošljava više od 300 radnika. U tvornici ribe biti će zaposleno 15 radnika.





Post je objavljen 17.12.2016. u 05:39 sati.