Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

DRVO MOJE DRAGO


Na početku rođenja Republike Hrvatske, pred dvadesetak godina, ponukan željom za melioraciju ozelenjavanja Domovine, upoznao sam sa sljedećim prijedlogom organe Republike:

Tomac Zvonimir, dipl. Inž.
Rijeka

DRVO MOJE DRAGO

Vlastitu domovinu Hrvatsku je časno ostvarila ova generacija.
Na početku, a u cilju melioriranja zatečenog stanja, normalno je sagledati obim melioracija, a potom prići planskoj akciji.
Radi se o ZELENIM POVRŠINAMA HRVATSKE. Predlažem iniciranje sve društvene, općehrvatske akcije sadnje drveća – ozelenjavanja, koja će doprinijeti da LIJEPA NAŠA bude zelena, zdrava, prirodno bogata Domovina, turistički privlačna u svakom svom dijelu.
Obzirom na to da je moguće novcem u nekoliko godina obnoviti sve prorijeđene površine i restaurirati starine, no niti jedno uništeno stablo nije moguće novcem obnoviti ili nasad restaurirati /za obnovu zelenila treba VRIJEME kao čimbenik izvan mogućnosti našeg utjecanja/, zato akciji SADNJE treba odmah prići, da ostavimo bolje nego što smo naslijedili, te da mi sami po svojoj volji i oklijevanju ne bi bili krivci za naševremeno gubljenje vremena, koje se nikada ne može nadoknaditi, - /A površina za ozelenjavanje u naseljima i dalje od njih, kao starih i novih devastacija, zlosretnih požarišta, a i preiskorištenih šuma imamo već previše u baštini/.
Ovim putem predajem IDEJU: «DRVO MOJE DRAGO» svima koji mogu i hoće dati svoj doprinos da akcija krene. /Na ideju me ponukala akcija u susjednoj ITALIJI: AD OGNUNO IL SUO ALBERO – odnosno – UN BAMBINO; UN ALBERO! «GIOIA» - N. 21...27 maggio 1991/.
Akcija mora biti općedruštvena, zakonski regulirana i obavezna, no spontana i jedinstvena /kao što je bila spontano-jedinstvena DOMOVINSKA BORBA/.
Ovaj prijedlog može u Hrvatskoj biti koristan, a možda nismo daleko od vremena kad će takva akcija - obaveza postati općesvjetska nužda.
Problemom ZELENILA treba se što prije zabaviti, jer budućnost nam donosi neminovno saniranje dugog prošlog zakašnjenja. Neka akcija «Drvo moje drago» zaživi i bude poklić svih građana Hrvatske!
Bilo bi logično da «Stranka zelenih» bude nositelj akcije, a ovaj jedinstveni NEPOLITIČKI zanos u cjelokupnoj svojoj širini bude spona među svim strankama s ciljem općekorisnog društvenog i državnog boljitka.
Š. List, Š. Društvo i svi Šumari neka budu predvodnici.

II.
MANJE RIJEČI – VIŠE DJELA BIT ĆE SRETNA DOMOVINA CIJELA... /A. G. Matoš/
Govoriti još o značaju i vrijednosti zelenih površina u našoj civilizaciji je dodatno deplasirano, jer može zvučiti samo kao L'art pour l'art-izam neodgovornih snobova.
Govoriti pak o očuvanju postojećih bilo bi prezasićivanje nesadržajnim i poznatim vapajima, pa kao takovo skoro neumjesno licemjera i cinična frazeologija, koja je izgubila adekvatnu sadržinu.
Činjenica je da su HRVATSKE ZELENE POVRŠINE ALARMANTNO UGROŽENE /čak i one koje se normalno gospodare, a da uopće se ne naglašava gubitke uslijed «stihijskih» faktora – požara, atmosferilija, zagađenja, ozona, štetnika i drugo/.
NUŽDA I IMPERATIV – ove i svih budućih generacija – je sveopća akcija «DRVO MOJE DRAGO» BEZ JALOVOG GUBLJENA vremena....
Zato treba:
IMENOVATI drž. Sekretara kao nosioca državne brige o zelenim površinama --- ili u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ili šumarstva ili u osnovanom posebnom ministarstvu --- te adekvatne organe po nižim razinama /općina, grad, županija/.
UPRILIČAVATI inicijativno, organizirano i odgovorno samo konkretne mobilizacije spašavanja, uređenja i obnavljanja.
PLANIRATI solidno svaku akciju /da se ne izduva na kratku stazu, odnosno da nije politički megalomanska... »Pošumiti ćemo svu goljet u ovoj 'petoljetki'».../.
ZAKONSKI REGULIRATI obavezu akcije –plana i izvršenje- jer je općedržavno značajna.
ZAPOČETI URGENTNO pripremne radove u svim djelatnostima i na svim razinama u postojećim mogućnostima /regulativa, kadrovi, organizacija, financijska konstrukcija, oprema, sadni materijal, inventura postojećeg stanja i ostalo/.
Gornje treba HRVATSKI SABOR I ŽUPANIJSKI DOM prihvatit u HITNOM POSTUPKU, te OBJAVITI KAO PREPORUKU, čime bi se dobilo okvirno i ciljano 'zeleno svjetlo' za sve akcije unutar postojećih mogućnosti i dao podstrek za pronalaženje i novih mogućnosti.
Unutar okvirnog zelenog svjetla ne čekajući proceduru donošenja odgovarajućeg ZAKONA, odlukama općina /uz poticaj, podršku i pomoć viših –županija i ministarstava / ZAPOČETI akcije prema lokalnim mogućnostima. Općine su u akciji autonomne, no moraju građanima omogućiti izvršenje obaveza na organizirani način.
Na primjer:
Otvoriti radno mjesto u tajništvu općina i imenovati /po natječaju/ odgovornog službenika – koji mora u roku od 15 dana predložiti skupštini terminski program svog djelovanja, pri čemu popularizacija akcije mora biti u prvom planu kao stalna obaveza uz sagledavanje i prijedlog financijskog rješenja.
Organizirati putem postojećih stručnih službi INVENTURU AKUTNO INTERVENTNIH LOKACIJA I POVRŠINA SVIH OPĆINA.
Određivati dane zelenila za: sve školske obveznike, sve vojnike, sve športaše.
Pokrenuti obaveze SADNJE «VLASTITE» STABLAŠICE: DRVO MOJE DRAGO prije: upisa u školu, vjenčanja, prvog zaposlenja /U Italiji ova zakonska obaveza nosi poruku: »Za svako NOVOROĐENČE jedno stablo!/.
Programirati proizvodnju i dobavu sadnog materijala prema geografskim ekološkim uvjetima.
Osnovati namjenski «ZELENI FOND» u koji bi ulazile sve «ekološke» kazne /prekršajne i sudske/, donacije /kao poreske olakšice/, namjenska sredstva iz budžeta i dr.
Dijeliti zelene kartone svim učesnicima akcije «Drvo moje drago» - /KARTON je osobni i ima trajnu uporabnu funkciju za upisivanje svih učešća u akcijama, što DONOSI neke kasnije dogovorene BENEFICIJE – nagrade, značke i sl./.
Uz MANJE RIJEČI-VIŠE DJELA --SVI u akciji DRVO MOJE DRAGO... «DRVO MOJE DRAGO» -akcija, zelena akcija.

Mislim da bi bilo normalno da se ZELENI EKOLOŠKOG OPREDIJELJENJA pojave kao inicijatori, a po tome i nositelji zelenog programa «DRVO MOJE DRAGO».
Neka priloženo posluži kao početni podstrek i podsjetnik. Naravno potrebe raznoraznih ekoloških aktivnosti su veoma široke, no predloženo u toj širini može imati svoj značaj.
Koliki? Koliko ga svi ozbiljno realiziramo...!

Rijeka, kolovoza 1994.
TOMAC ZVONIMIR, dipl. Inž.
Kastavska ul. 2
Tel.621-464

Na moj dobronamjerni prijedlog nije bilo odziva ni od koga!

Domoljubac - Zvonimir Tomac, iz zbirke 'Plamsaji i sjenke'


Post je objavljen 11.12.2016. u 14:41 sati.