Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 35

Napomena: Ove sam Probranice napisao nekoliko dana prije nego odoh na ljetovanje u BolNicu. Iako vijesti nisu najsvježije još uvijek u njima ima mrvu aktualnosti, pa ih odlučih objaviti u pauzi do slijedećih Štinkleca da mi ne propadne uloženi trud.

Prvo dijeta onda …

Čitam: Sanja Doležal će od prosinca voditi na RTL-u emisiju „Tri, dva, jedan – peci!“ Kao ljubiteljica slatkog jako se tome veseli, otkrivajući da joj je danas kuhača bitnija od glazbene karijere, dodajući: „Prije snimanja planirat ću skinuti još četiri kile!“
Komentar cinika: Da bi mogla mirne savjesti jesti, tijekom emisije, ispečene kolače.

Lažne optužbe

Čitam: Sarajevski odvjetnik uhićenog generala Đure Matuzovića poručio je da će general surađivati s istražiteljima jer „za počinjene zločine odgovorni su časnici Hrvatske vojske, a ne HVO-a.
Komentar cinika: Ove tvrdnje generala Đ.M. i njegovog advokata hrvatska strana će lako otkloniti jer je općepoznata činjenica da HV nije sudjelovao u ratu u BiH.

Nomen est omen

Opet počinje rat za promjenu naziva trga maršala Tita. Najčešće spominjano novo/staro ime je Kazališni trg, uz obrazloženje da se on tako nekad zvao. Je li to baš tako? Prema Wikipediji, ovaj je trg do sada promijenio sedam imena. Evo ih:

Sajmišni trg (1878.-1888.)
Sveučilišni trg (1888.-1919.)
Wilsonov trg (1919.-1927.)
Trg kralja Aleksandra I. (1927.-1941.)
Trg I. (1941.-1945.)
Kazališni trg (1945.-1946.)
Trg maršala Tita (1946-dok se ne promijeni)

Zanimljivo je kako zagovornici promjene imena inzistiraju baš na imenu Kazališni trg kad je taj naziv imao samo godinu dana i još mu ga dodijeliše 'zločinci', da bi ga potom vrlo brzo zamijenili imenom glavnog 'krvnika'.

Pažljivi čitatelj može uočiti da je trg imenovan često i prema trenutno vrhovladajućim osobama: Wilson (1856.-1924., predsjednik SAD-a 1913.-1921. autor programa u 14 točaka u kome se prvi put spomenulo pravo na samoodređenje naroda), kralj Aleksandar I. (1888.-1934.), maršal Tito (1892.-1980.). U tom nizu nedostaju dvije vrhovladajuće osobe: car i kralj Franjo Josip koji je 1895 svečano otvorio novu zgradu HNK i Ante Pavelić koji je bio tvorac prve 'nezavisne' države Hrvatske, poznatije po kratici – NDH. Možda se krije pod pseudonimom „I“ kako se trg zvao za vrijeme njegove vladavine?

Komentar cinika:
Obzirom na takav povijesni slijed imena trga, predlažem imenovanje trga imenom trenutačne nam Predsjednica i da se onda, kako se mijenjaju osobe na tom časnom mjestu, automatski mijenja i ime trga. Na taj će se načinizbjeći periodičke diskusije o imenu pa će se naši vrli političari moći okrenutu možebitno važnijim temama, primjerice problemu smeća i 'smeća' u 'bijelom' Zagrebu.


Kasno Janko na…

Čitam: Premijer Plenković: „Želimo puno jaču suradnju s Kinom“.
Komentar cinika: Eto, krenuli smo i mi. Doduše mi za sada samo 'želimo', a mrski su nam susjedi već sklopili ugovor s Kinom vrijedan gotovo milijardu eura.

Veliki učitelj

Čitam:
1. U Turskoj pritvoreno devet novinara oporbenog dnevnika.
2. Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdoan sredinom studenoga će ponovno, drugi puta u samo godinu dana, posjetiti Hrvatsku nakon što je u travnju prisustvovao obilježavanju stote godišnjice službenog priznanja islama u Hrvatskoj. Navodno će u Sisku položiti kamen temeljac za gradnju džamije.
Komentar cinika: A da možebitno gospon Predsjednik ne dolazi da poduči gospođu Predsjednicu kako treba postupati s oporbenim novinarima.

P.S. Nisam pratio vijesti tijekom 'ljeovanja' tako da mi nije poznato da li je do spomenutog susreta došlo. Ako nije, razlog je vjerojatno u činjenici a gospodin Erogan ima trenutačno većih briga u svojoj državi od nazočnosti početku gradnje džamije na brdovitom Balkanu.

Otkrivanje tople vode

Čitam: Sve tajne najstarijeg obavještajca (Josipa Manoliča): „U uredu šefa HDZ-a sjedili su Dido Kvaternik i Stevo Krajačić, a u podrumu zgrade i danas su ćelije sa spravama za mučenje i hodnicima za bijeg“.
Komentar cinika: I što je u tome čudno. Em nova (demokratski izabrana) vlast nije morala graditi nove prostore, em ima sve potrebne rekvizite zlu ne trebalo.

Što bliže to bolje

Čitam: Svemirska dijaspora. Zašto je 1019 Hrvata zatražilo i dobilo državljanstvo Asgardije, prve države osnovane u Svemiru.
Odgovor cinika: Da bi bili bliže Bogu u nadi da će im onda lakše pomoći.


Post je objavljen 11.12.2016. u 11:47 sati.