Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Poziv na zabavu s fotoaparatom

Fotografi ponekad mogu čuti slijedeću frazu: "Organiriram zabavu. Daj dođi i obavezno ponesi fotić, budeš nas slikao." Ovakav ili sličan poziv na zabavu ili neko druženje, koji s jedne strane doima kao običan poziv, zapravo najčešće to nije.

Naime, onaj koga se poziva na neku zabavu uz nekakvu obavezu donošenja fotoaparata i snimanja te zabave, zapravo nije toliko poziv na zabavu nego više poziv na nekakvo "izrabljivanje". Naime, tada se od tog pozvanog fotografa prvenstveno očekuje da snima zabaviu i druge ljude kako se zabavljaju i druže. Dok se on ne zabavlja zajedno s njim već snima, izigravajući nekakvog "fotoreportera". (Da se drugi prisutni sudionici okupljanja nebi morali previše mučiti sa svojim mobitelima, kad ih već netko može snimati pravim fotoaparatom.)

No naravno, nije samo u tome problem.

Fotografi na takvim zabavama često mogu doživjeti sav niz najrazličitijih situacija od kojih neke i nisu baš ugodne, štoviše znaju biti itekako iritantne i naporne.

Pa se tako gotovo uvijek u gomili nađe i "onih koji se ne vole slikat", odnosno "one koje se ne smije slikat" (a koji doslovno prijete fotografu i nasiljem!), ali se nekim čudnim slučajem uvijek nalaze (ili bolje rečeno guraju) ispred objektiva fotoaparata. Zatim se nađe i onih koji doslovno maltretiraju fotografa bilo stalnim zahtjevima za snimanjem i raznoraznim sufliranjem ("snimaj ovo", "snimaj ono", "snimi me sad" itd...), bilo stalnim zahtjevima za provjerom snimljenog "da slučajno ne bi loše ispali na nekoj slici".

I naravno, povrh svega, nakon svakog takvog događaja, očekuje se da bi fotograf trebao odmah (ali doslovno odmah!) svima poslati baš sve što je snimio (bez ikakve selekcije), kako bi onda ljudi tim fotografijama "ukrašavali" svoje profile na društvenim mrežama...

Tako da se na kraju ono što bi trebalo biti zabava i dobar provod, za fotografa koji pristane na tako nešto, postane više manje "traumatično" isksutvo.

Post je objavljen 08.12.2016. u 00:01 sati.