Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ozeha - 50 godina dizajna i reklama iz prošlih vremena



Nekadašnja upravna zgrada agencije "Ozeha" na Trgu bana Jelačića. Fotka preuzeta sa web stranice https://www.pinterest.com/brandheadteach/tribute-to-ozeha-ad-agency-1945-1995/


Danas, kada nas reklame napadaju sa svih strana, sa weba, TV-a, jumbo-plakata i svih ostalih zakutaka života, teško je i zamisliti da je postojalo i neko drugo vrijeme kada su reklame bile egzotika rezervirana tek za "specijalna" mjesta i trenutke. To neko "davno" vrijeme i nije bilo tako davno - jumbo plakati su se u nas pojavili tek s početkom 90-ih, internetska propaganda također nije puno starija ... dakle, prije samo 20-tak godina propagandni pejzaž je izgledao posve drukčije. A upravo je to vrijeme bilo vrijeme kada je jedan od najpoznatijih oglašivača (ali i ne samo oglašivača već tvrtki koje su se bavile kompletnim dizajnom) i vladar propagandnog prostora bila "Ozeha". Tog se imena još jako dobro sjećam sa oglasnih stupova i panoa ispod željezničkih nadvožnjaka (koji su bili veličine današnjih "jumbo plakata", ali uvijek popunjeni samo nizom malih plakatića, a nikad jednim velikim!), a svojedobno je postojala i njihova velika reklama na zgradi na sjevernoj strani Trga bana jelačića gdje im je bilo i sjedište.



Jedno od oglasnih mjesta "Ozehe" sa tada tipičnim rasporedom plakata. Fotka preuzeta sa web stranice https://www.pinterest.com/brandheadteach/tribute-to-ozeha-ad-agency-1945-1995/


Uglavnom, ako vas interesira kako su izgledali dizajn i propaganda poslijeratnog doba obavezno posjetite izložbu u Hrvatskom dizajnerskom društvu (ugao Zelenog vala i Palmotićeve) pod nazivom "Dizajn s feedbackom: OZEHA – primjenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta" koja je otvorena još samo dva dana, do četvrtka, 08.12.2016. O samoj agenciji samo nekoliko riječi - osnovana je 1945., a njeno ime je zapravo izvedenica od akronima punog naziva "Oglasni Zavod Hrvatske". Agencija je živjela punih 50 godina da bi 1995. skončala u nesnalaženju u vodama novog sustava.

Ako vas više zanima o čemu je na izložbi riječ, pogledajte slijedeće moje fotke, posjetite tribinu u četvrtak navečer (08.12.2016., 19h), a OBAVEZNO posjetite OVU web stranicu gdje možete naći stotine (možda i tisuće!) radova agencije iz svih razdoblja njenog života!



Plakati iz rane faze djelovanja agencije. Snimio: Vanja


Knjiga jednog od najzaslužnijih ljudi za stvaranje agencije, Dušana Mrvoša. Snimio: Vanja


Kratka biografija ... Snimio: Vanja


Jupiiiii! wink Snimio: Vanja


Poznati dizajn, nekad tako često viđan po trgovinama ... Snimio: Vanja


Cijela zbirka! Snimio: Vanja


Za to vrijeme posve neobične etikete nepravilnog oblika. Snimio: Vanja


O Borovu ... Snimio: Vanja


Listić! wink Snimio: Vanja


Radni stol dizajnera nekad ... Snimio: Vanja


Dizajn 70-ih ... Snimio: Vanja


... i 80-ih! Snimio: Vanja


















Post je objavljen 06.12.2016. u 13:31 sati.