Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta?

Situacija je idealna. Vidimo u drugim strankama da puno ćlanstva i procedura unutarstranačkih izbora stvaraju probleme. Može se reći da ovaj organizacijski model dobro odgovara hrvatskom mentalitetu. Hajdučka družina, a ne vojska.

most-osvojio-metkovic-2013Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik stranke Most nezavisnih lista? Problem je naime u tome, da mu je po Statutu istekao mandat, a Sabor stranke se nije sastao. Na sajtu stranke nema nikakvih vijesti o tome. U medijima, jedina najava objavljena je prije mjesec dana na t-portalu: U prosincu prvi unutarstranački izbori u Mostu, Petrov jedini kandidat?.

Prema Statutu stranke, članak 12: »Sabor je najviše tijelo Mosta,a čine ga svi njegovi članovi dok broj članova Mosta ne prijeđe 200 članova, a nakon čega Saborčine predstavnici ustrojstvenih oblika Stranke s cijelog područ ja njenog djelovanja. (…) Sabor se redovno saziva najmanje svake četvrte godine, a saziva ga Predsjedništvo Mosta.«

Nije poznato ima li stranka više od 200 članova i članica. Možete ispuniti on-line pristupnicu, ali nema nikakvih informacija o tome što će se s vašom prijavom dogoditi. Statut određuje da o prijemu u članstvu odlučuje »Povjerenstvo u skladu s pravilnikom o članstvu«, ali nema nikakvih informacija da li to Povjerenstvo i taj pravilnik postoje.

Kako stranka nema ogranaka van Metkovića, običan član se ne može ni uključiti u rad. Nema nikakvih informacija koliko ima članova u Metkoviću, ni koliko ih ima van Metkovića.

Ako se pak organizira Sabor stranke, svi članovi van Metkovića moraju putovati u Metković da bi sudjelovali. Nema ni jasnih informacija o tome tko je od izabranih saborskih zastupnika i ministara član stranke, a tko nije.

Četverogodišnji Mandat Bože Petrova je istekao. Osnivački sabor održan je 17. studenoga 2012., a nakon toga nikad nije bilo Sabora, unatoč dramatičnim zbivanima. Osnivački sabor je izabrao Božu Petrova za predsjednika stranke, te valjda, po statutarnoj odredbi, također i zamjenika predsjednika, tajnika i članove Predsjedništva stranke (6 do 10 članova, uz trojicu navedeninh).

O njima neznamo ništa: na sajtu stranke nema nikakvih informacija. Na stranici "Dužnosnici i zastupnici" navedeni su samo ministri i saborski zastupnici. Nisam našao da ih se ikada u javnosti spominjalo. Ne sjećam se da se spominjalo čak ni tko su potpredsjednik i tajnik.

Postoji li uopće Predsjedništvo? Sastaje li se? Statut određuje da je sazivanje Sabora stranke u nadležnosti Predsjedništva, a ne predsjednika stranke. Ako ne funkcionira Predsjedništvo, onda nema tko ni sazvati Sabor, pa se ne može izabrati ni novo Predsjedništvo…

U Registru političkih stranaka Republike Hrvatske navodi se da je stranka upisana u registar 25. siječnja 2013.. Jedina ovlaštena osoba za zastupanje i predstavljanje je predsjednik Božo Petrov. Zanimljivo je međutim da, iako stranka djeluje u cijeloj Hrvatskoj, i dalje su registriana samo dva ogranka: Sv. Nikola - Metković i Centar - Metković. Nijedan novi ograak nije osnovan, iako su po Statutu za osnivanje dovoljna tri člana.

Stranka već tri i pol godine obnaša vlast u gradu Metkoviću. Čovjek bi očekivao da postoje neke stranačke aktivnosti bar u tom gradu, da znamo bar tko su predsjednici ogranaka isl.. Ali ni o tome nema nikakvih informacija.

Na službenom sajtu grada Metkovića nalaze se informacije da su zamjenici gradonačelnika Katarina Ujdur (koja obnaša dužnost gradonačelnice od početka godine, kad je Petrov otišao u vladu) i Nikola Grmoja. Navedena su i imena članova i članica Gradskog vijeća iz redova Mosta. Ima ih devet, uz pet iz HSS-a i troje iz HDZ-a. Na sajtu nema informacija o djelovanju Mosta kao stranke.

Iako je upisana u registar kao stranka, Most očito djeluje kao neformalna ad-hoc grupa oko Bože Petrova i jezgre osnivača. Funkcioniraju uspješno. A osim toga imaju svog čovjeka i na čelu Ministarstva uprave, koje vodi i registre te ima ovlaštenja i poduzeti neke mjere, pa i objaviti raspuštanja stranke ako se ustanovi da ona nema nikakve aktivnosti niti poštuje vlastiti Statut. To je više puta i napravljeno.

Mostu očito ne prijeti takva opasnost. Božo Petrov moći će biti predsjednik stranke ad infinitum.

Situacija je idealna. Vidimo u drugim strankama da puno ćlanstva i procedura unutarstranačkih izbora stvaraju probleme. Može se reći da ovaj organizacijski model dobro odgovara hrvatskom mentalitetu. Hajdučka družina, a ne vojska.

Ipak, ovakvo otvoreno kršenje vlastitoga Statuta izgleda malo nezgodno; možda s vremenom i drugi (osim mene) to uoče. Gore spomenuti članak na t-portalu, objavljen 29. listopada, najavljuje da se priprema nekoliko verzija novog Statuta stranke, »a koja će verzija postati konačna, znat će se poslije sastanka Nacionalnog vijeća idućeg tjedna«. vijeće će donijeti »konačnu odluku«.

U članku se govori samo o izboru predsjednika i ostalih članova stranke, a ne spominje se održavanje Sabora stranke, koji po Statutu bira predsjednika i druge. On bi, pravno, morao biti sazvan po starom Statutu, dakle okupljanjem svih članova stranke (pri čemu mora sudjelovati barem 50% članova da bi Sabor bio pravovaljan). Ili možda, ako samozatajno Predsjedništvo tako odluči, samo delegati postojeća dva ogranka. Statut ne definira koliko delegata treba biti iz svakog ogranka; možda po jedan…

Navodno se predlaže da se novi članovi vodstva sranke nakon četiri godine mandata više ne bi mogli kandidirati; ali sada će za predsjednika Božo Petrov biti jedini kandidat. Time se želi spriječiti stvaranje stranačke oligarhije, koje se u drugim politički strankama »opiru bilo kakvim promjenama i gubitku vlastite moći«.

Da se stranka tek osniva, to ne bi zvučalo ironično.

Spomenuto »Nacionalno vijeće« je također ad-hoc tijelo koje se ne spominje u Statutu. U javnosti se počelo spominjati tek nakon prošlogodišnjih izbora za Sabor. Nitko ne zna tko je imenovao članove i ćlanice, a u javnosti su se spminjali i ljudi, za koje se zna da nisu članovi stranke (nego su samo bili na njenim listama kandidata).

Zanimljivo, izgleda da će se na slijedećim lokalnim izborima, u svibnju iduće godine, pojaviti nova neformalna grupa. Tu informaciju nalazim na na portalu "Metkovic-news. Andrej Vištica, najavljeni kandidat za gradonačelnika, kaže: »Greške koje struktura naše vlasti radi ne smiju se ponavljati. (…) Njima najbolje ide prodavanje magle.«

Sudeći po njegovom facebook profilu i guglanju, Andrej Vištica se dosad nije bavio politikom. (Ne treba ga brkati s poznatim trijatloncem istoga imena i prezimena.)

Spomenuti portal nije sklon metkovićkoj vladajućoj stranci. Možda su skloni i bivšem gradonačelniku i vladaru "Doline mandarina" Stipu Gabriću - Jambi (iako je prenesen i jedan kritičan članak Jurice Pavičića o njemu.)


Post je objavljen 01.12.2016. u 12:06 sati.