Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanablog90

Marketing

Mala zemlja, skijaški div

Vrijeme je došašća, Adventa, svi maštaju o davnim vremenima Bijeloga Božića, koji je sve češće postao kao onaj australski sunčani i pjeskoviti. Djeca gledaju crtiće i u svakome od njih redovno je prikazan snijeg i sve snježne radosti. I vama samima nedostaje sniježna idila i razmišljate kako je ove godine došlo vrijeme da po prvi puta i vi odete na skijanje. Ili, ako ste već iskusni skijaši i bili ste svuda po Balkanu i skijali na Vlašiću, Jahorini ili Kopaoniku, onda ste u nedoumici koja skijališta i zemlju odabrati. Puno je ponuda, a nijedna vas nije „oborila s nogu“, dok su i cijene vrtoglave. Stoga vam donosimo nekoliko prijedloga i otkrivamo tajne ovogodišnjih top snježnih destinacija.



Na dodiru Alpa

Skijaška sezona 2016./2017. donosi jednu poznatu skijašku zemlju, za koju su neki i dalje pomalo skeptični, ali ona se nametnula kao skijaški div. Riječ je o Sloveniji. Dokaz tomu jest da je Triglav, inače najviši vrh Slovenije s 2864 metra nadmorske visine, upravo i simbol slovenstva. Iako površinom i brojem stanovnika mala zemlja, Slovenija je jedinstvena zemlja koja se nalazi na dodiru Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine i Sredozemlja. Također, može se dičiti time da u svome teritorijalnome prostranstvu uzdiže od ravnine s morem pa sve do skoro tri tisuće metara nadmorske visine. Miješanje klima donosi izrazito kvalitetan i čist alpski zrak, bogatstvo prirodnim ljepotama, životinjskim i biljnim vrstama te u područjima nezamjenjivoga šumskog krajolika neka od najprestižnijih skijališta, koja odlikuje snijeg do kasnog proljeća, veliki broj jezera, blizina i pristupačnost, umjerene cijene te nema govornih barijera. Postoje skijališta udaljena svega 25 kilometara od Ljubljane pa su stoga iznimno rado posjećena i od strane građana Ljubljane na dnevnoj bazi. Skijaški centri u Sloveniji nude očaravajući pogled koji ostavlja bez daha, ali isto tako i mnogo zanimljivosti van skijaške sezone od raznih aktivnosti poput pješačenja, vožnje biciklom ili penjanja. Tu su i srednjovjekovni dvorci, stari samostani te ostale kulturne znamenitosti. Kada je samo skijanje u pitanju, onda su važne odlično uređene staze na nadmorskoj visini između 1450 m do 2000 m, što pruža odlične uvjete za skijanje na prirodnom i kompaktnom snijegu. Slovenija jamči 100 skijaških dana u svakoj sezoni. Ima dinamičnih staza, raznolikih po težini, primjerene kako za rekreativne i profesionalne skijaše, tako i za skijaše početnike. Skijališta raspolažu i snježnim parkovima i dječjim parkovima u bajkovitom šumskom okruženju.



Najpoznatija skijališta

Iako broji malo stanovnika, većina se može pohvaliti dobrim skijaškim vještinama, a upravo na obroncima slovenskih planina i većina je naših sudržavljana učinila prve velike snježne korake. Staze Mariborskog Pohorja, koje slovi za najveće skijalište i skijalište s najboljim pristupom (direktno iz grada dolazi se do gondole), ili pak Krvavca, aduta Kranja i Ljubljane, koji slovi za skijalište za one "malo bolje" te skijalište izrazitih temperaturnih prednosti te nepredvidive klime, jedne su od najpoznatijih i najomiljenijih skijaških staza.
Skijalište Rogla se diči najboljim snowparkom u ovom dijelu Alpa, te slovi za jedno od skijališta gdje je proskijalo pola današnjih skijaša. Skijanje Rogla odlično je za početnike i one koji žele uživati u snijegu, bez opasnih skijaških staza. Smještajne i wellness mogućnosti ostavljaju bez daha te je ponuda iz godine u godinu još bolja, a klima će pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Kranjska Gora je, pak, tzv. mondeno slovensko skijalište. Popularno je među svim dobnim skupinama te ga obožavaju djeca, obitelji, natjecatelji, ali također političari i poznatije osobe. Odlikuje odličnom infrastrukturom, velikim kapacitetima, brojnim snježnim iznenađenjima te stazama od početničkih do natjecateljskih. Uz sva ova skijališta, valja istaknuti i dva koja su idealna za one zagrižene skijaše, jer i u vrijeme proljetnih uživancija su pokriveni sa čak 5 ili više metara snježnog ppokrivača. To su Vogel i Kanin. Ta dva skijališta još uvijek su u prirodnom netaknutom okruženju, njihova flora i fauna je očaravajuća, a svi oni željni pravih skijaških spustova mogu se i trebaju uputiti upravo tamo.


Post je objavljen 28.11.2016. u 12:54 sati.