Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Oslikavanje bojne tehnike

'Prikvačiti' na 'nos' zrakoplova

U ranim četrdesetim godinama prošlog stoljeća muškarcima su ponuđene slike atraktivnih žena koje su mogli 'prikvačiti' na zid. Termin 'pin up' potječe od engleske riječi 'pinned up' što bi bukvalno značilo 'zabodene gore', odnosno slike koje se mogu 'prikvačiti' (iznad kreveta, u ormaru, na radnom stolu ...).

Iako današnji Athumanunhov serijal o zavodljivim ljepoticama na opasnim i smrtonosnim bojnim zrakoplovima započinje pričom o vremenu kada su američki vojnici koji su se nalazili daleko od svojih domova trebali motivaciju i utjehu, a mediji su im slali časopise i razne postere žena u pripijenoj odjeći s visokim potpeticama i zavodljivim make up-om, koje su američki vojnici, ali i civilni muškarci dočekali s oduševljenjem, oslikavanje bojne tehnike u povijesti pripada Nijemcima i Talijanima.

No, dobro, dakle, te 'pin up' djevojke, zapravo Playboyeve zečice svog vremena, uglavnom su glamurozne manekenke, fotomodeli i filmske glumice koje su s razlogom i opravdano proglašene seks-modelima, a Athumanunh taj stari heroj bez imena još i danas, na brdu na kojem plaču ptice, onako u osami, pripali svoju lulu i prisjeti se Betty Grable, Ava Gardner, Marie McDonald, Bette Davis, Marilyn Monroe, Jane Russell, Jean Harlow, Bettie Page ...

Eh, bolje da se ja vratim natrag u priču. Dakle, nažalost, kao što je uvijek to bilo u prošlosti ratova i bit će u budućim ratovima, ratove će započeti 'pametnjakovići koji se o nečemu neće moći dogovoriti', pa će u njih 'gurnuti' mlade ljude ... o dalje Vam je priča poznata.

Tako je bilo i za vrijeme Drugog svjetskog rata, posade strašnih bombardera bili su golobradi mladići u ranim dvadesetim, a nemali put gotovo neiskusni tinejdžeri. Athumanunh se još uvijek dobro sjeća svojih tinejdžerskih dana i svoje ratne sudbine koja ga nije mogla zaobići, pa je kristalno jasno da dječaci u tim godinama počinju 'primjećivati' suprotan spol i tu Athumanunhova priča počinje.

 photo Shirley Ann B25.jpg

Riđokosa Ann, oskudno odjevena, krasila je bombardere iz sastava američke 487. bombarderske eskadrile koji su letjeli na zrakoplovima tipa North American B-25 Mitchell.


Post je objavljen 27.11.2016. u 19:31 sati.