Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Kraj duge runde

Umro Fidel Castro

Ode stari (službeno). Biologija je odzvonila kraj jedne duge runde i razdoblja (a društveno-biološki sat ubrzano otkucava i nešto mlađem Raulu, bez obzira što je već krenuo sa reformama - no premalo i prekasno). Bome, Kubi predstoje velike promjene. Tek će se vidjeti kakvog karaktera.

Na koncu je, čini mi se, vrlo izgledan povratak na početak. Prije revolucionara Castra Kubu su gulikožili batisti, poslije autokrata Castra to bi isto vrlo lako mogli nastaviti trumpisti. Zemlja se Fidelovim odlaskom riješila jarma jednog diktatora, no ironijom povijesno-političkog trenutka (kojeg nalazim vrlo simboličnim) - dolaskom grabežljivca, kockara i hohštaplera Trumpa na američku i svjetsku političku pozornicu, Kuba bi se vrlo glatko smjenom podjarmljujućih sustava opet, ponovo i još jednom mogla preneseno i doslovno pretvoriti u najobičniji kasino američkih mafijaša, bogatunski poligon za izrabljivanje sirotinje tj. danas onih the 99% kroz diktaturu kapitala tj. onih 1% (protiv čega je mladi Fidel uopće i pokrenuo revoluciju).
Ukratko, Kuba bi vrlo lako mogla uhvatiti korak sa svijetom.
(Jer, nakon 50ak godina komunističke izolacije i oskudice presnažna je primamljivost varljivog obilja susjedovog kapitalizma (a čiji je najpredaniji soldat upravo novoizabrani američki predsjednik).)
No demokratizacija po mjeri lopova okradenom se uvijek ispostavi kao gorka suprotnost. Ovi bi prostori to najbolje trebali znati.


Post je objavljen 26.11.2016. u 12:00 sati.