Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Let Us Prey (2014)

 photo MV5BMTYxNzk2Mjk5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTIxNjY3NDE._V1__zpspwc6aiuv.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Zadržavan u policijskoj postaji, misteriozni stranac postepeno počinje utjecati na umove prisutnih, nakon čega se kreću razotkrivati mračne strane policajaca i zatvorenika...

 photo gallery_01_zpsilltt4ro.jpg

Britansko-irski debitantski horor Briana O'Malleya, Let Us Prey je film koji prati rookie policajku (Pollyanna McIntosh) koja odmah po dolasku u policijsku stanicu primjećuje kako joj neće boravak biti monoton - nizom nesretnih okolnosti u postaji su se odjednom dovela tri-četiri zatvorenika, a prisutni policajci su postepeno počeli pucati po šavovima. Uvodom u film promatramo stranca okruženog vranama (Liam Cunningham), koji je ujedno jedan od privedenih u postaji i zbog kojeg i oko kojeg se kreću događati neočekivane stvari - dobre ili loše. Dosta ljudi će htjeti povezati ovaj film s drugim hororom iz iste godine - Last Shift, koji također govori o mladoj policajki koja u policijskoj postaji rješava svoje demone i ostale utvare. Zanimljivih poveznica svakako ima, no mora se reći da je Last Shift više horor film, a Let Us Prey psihološki triler s elementima horora. Da, ne može se film baš pohvaliti epitetom "strašnog" ili "jezivog", utoliko koliko sadrži interesantnih prikazanja i ostalih cimalica koje se rjeđe pojavljuju, što više daje na razvoju dijaloga i psihološkom aspektu cijelog koncepta. Moram otvoreno reći da sam više očekivao od filma, dobra glumačka postava i zanimljiva osnovna radnja trebali su dovesti gledatelja do krajnje zabave i ponešto bogatijeg scenarija, no, sve što mogu zaokružiti jest da je film u krajnju ruku - solidan.

 photo let-us-prey-3_zpsieujzpls.jpg

Odlični Cunningham i McIntosh, kao i ostali glumci, iznijeli su svoje uloge na vidno drugačiji način nego što to rade njihovi američki kolege, nevezano sad uz britanski naglasak koji svakome individualno može biti iritantan ili potpuno prikladan. Sranja u policijskoj postaji počinju nakon 20. minute filma, a povremene akcije i dinamični dijelovi su fora snimljeni i kvalitetno prikazani, dok na efekte treba posebno obratiti pozornost, budući da digitalni dijelovi nekada uspijevaju, a nekada izgledaju amaterski.
Isto tako, film sadrži i poučnu, pomalo preachersku crtu: svi smo obavijeni ljudskim grijesima koji su stari kao i čovječanstvo, gledano ili ne s religijskog aspekta - prisutni u filmu nastradavaju upravo zbog toga što se nikada nisu mogli suočiti sa svojim nedjelima iz davne ili bliže prošlosti, nešto poput karme koja se pojavljuje u svom najgorem obliku - smrti. Iako je interesatna stvar napraviti fuziju metafizičkog i postojanog, događaju se postepena gubljenja u priči koja na kraju krajeva, barem po meni, ostaju bez završnog poentiranja.

 photo 8947422_orig_zps4p7842ml.jpg

Bez nekakvog pretjerivanja, Let Us Prey je dobar film za jedno gledanje. Solidnu radnju popravili su super glumci i potezi kamere, a uništile su ga rupe u priči, kao i neuvjerljivost cijelog koncepta kako se film bliži kraju. Ako hoćete, pogledajte ga, ako ne, sigurno nećete ništa ozbiljno propustiti.

Post je objavljen 20.11.2016. u 17:29 sati.