Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

BILINA KONOBA





Ljetos nakon otvaranja izložbe Foto kluba "Pag", "Čutim otok svoj" članovi su nastavili ugodno druženje u Konobi "Bile", gdje su se dodatno upoznavali i izmjenjivali svoja viđenja o radu Foto kluba "Pag".


Domaćini Konobe trudili su se da nas ugoste na najbolji mogući način. Družeći se sa svim tim dragim ljudima na mene je poseban dojam ostavila Konoba kao kultno mjesto okupljanja u dalmatinskim otočkim sredinama.

Čitajući za mene osobno kultnu knjigu Anatolija Kudrjavceva "U potrazi za izgubljenim Mediteranom", autor se u jednom dijelu knjige pita: "Konobo moja, što je ostalo od tebe?", pa navodi:
"Raskoš današnjih jelovnika i preobilje prehrambenih ponuda nove proizvodnje i suvremene trgovine još uvijek su nemoćni skorojevići u usporedbi s mirisima i okusima starine što boravi u mašti rijetkih preživjelih konoba. Ali najčudesniji stanovnici mitskih prostorija su bačve i njihova rodbina – barili, kace...Stoga su i mnoge krčme preuzimale raspored konobe ne bi li gostima pružile njezin duhovni slijed i materijalne prednosti lišene svih etika..."
Bilina konoba je sačuvana oaza te starine, ta konoba težaka, i njen današnji smisao koja je daje jednu drugu dimenziju.
Konoba je simbol života koji je iza nas, kada su vrijedila neka druga pravila i rada i života. Zato njenu priču treba sačuvati i njegovati, a to Bile i njegov Branimir zorno pokazuju i čuvaju, ugoščujući sve one koji barem nakratko žele oživjeti uspomene na svoju prošlost.

I kada pisma iz konobe zvoni, ona iskonska, ne vježbana, kada svi koji se zateknu toga trena u konobi, svojim glasom pridonose životu, to je onda konoba.

Zato sam siguran da je Bilina konoba jedna od onih koja je sačuvala duh, izvornost i da u ovom obliku neće nikada umrijeti. A, to je bogastvo za sve koji su je spremni hodočastiti.



Post je objavljen 16.11.2016. u 17:21 sati.