Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Kvantna superpozicija zločin(c)a

Boris Dežulović: Na vama je

"Iako je riječ o jednom od strašnijih zločina iz ratova devedesetih, iako ga je počinila jedinica jedne regularne vojske u pomno isplaniranom i izvedenom napadu, iako se znaju i naziv jedinice, i imena počinitelja, i imena njihovih zapovjednika na terenu - iako su i zapovjednici imali nadređene s imenom, prezimenom, činom i funkcijom, koji su znali za napad i masakr - do dana današnjeg, više od dvadeset godina nakon te strašne srijede, nitko za nju nije odgovarao, nitko nije izveden na sud i osuđen.

Nitko. Nikada.

Pitanje je stoga razmjerno jednostavno: mislite li da bi za ukupno pedesetak surovo mučenih, umrlih, silovanih, ubijenih i iskasapljenih netko na koncu ipak trebao odgovarati?

Razmjerno jednostavnih potpitanja ima i više."

"Recimo: biste li pozdravili odluku da jednog od ovih dana neki sud, negdje, nečiji, podigne optužnice protiv ubojica koji su te srijede ljudima rezali genitalije i starcima kundacima razbijali glave, pa pohapsi i njih, i njihove zapovjednike, i generale koji su sve to blagoslovili?

Ili vam za odgovore na ta pitanja ipak treba još informacija?

Recimo: tko su bili, koje su nacionalnosti bili mučeni, ubijeni i silovani? (...) I čijoj su točno vojsci pripadali ubojice? Čiji su, najzad, generali?"


Post je objavljen 15.11.2016. u 15:00 sati.