Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Welcome to the jungle

Irska stručnjakinja: "Šokirana sam, HTV lažima reklamira otrove kao lijek"

"Hrvatska nacionalna televizija nedavno je dosegnula novo dno u antiznanstvenom dezinformiranju javnosti pustivši u eter emisiju u kojoj se mješavinom sastavljenom od nešto znanstveno utemeljenih činjenica, dosta poluistina, ali i mnoštva blatantnih neistina, širi neutemeljeni strah od cijepljenja, cjepiva se povezuju s autizmom, a kao lijekovi nude se otrovi čija je promocija i prodaja obeshrabrena ili zabranjena u brojnim uređenim zemljama.

Na problematičnu emisiju redakciju Indexa upozorila je Fiona O'Leary, irska aktivistica za prava autistične djece. O'Leary, koja je 2014. diplomirala na temu autizma na University College Cork, i sama ima tzv. Aspergerov sindrom iz autističnog spektra, a slično je i s njenom djecom.

U spornoj epizodi emisije 'Društvena mreža', posvećenoj autizmu, u dokumentarnom prilogu sudjeluju brojni vjerodostojni stručnjaci – psiholozi, neuroznanstvenici, genetičari, psihijatri i defektolozi koji iznose vrlo zanimljive i korisne informacije o tom sindromu, njegovim uzrocima, epidemiologiji i suvremenim terapijskim mogućnostima.

No nažalost, nižu se još brojnije tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa znanošću."

Toliko bliska i opipljiva mi reakcija potpune zaprepaštenosti racionalnog bića koje je slučajno iz vanjske reale zalutalo u ovaj naš srednjovjekovni Šangri-la pseudoznanosti, šarlatanizma i pavunizma. Ali, zar je uopće bilo sumnje, imamo mi lijek i za to. Gospođo O'Leary, nemojte se sekirati, popijte si Tensilen.


Post je objavljen 13.11.2016. u 12:00 sati.