Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Što je ljubav?

Na kraju svog posljednjeg posta pod naslovom „Razgovarajmo o ljubavi“, potaknutog mojim komentarom na njezin prethodni post, blogerica @dinajina sjećanja postavlja pitanje koje sam i sam postavio u svom komentaru: Što je uistinu ljubav? Nakon postavljenog pitanja u tekstu iznosi svoje viđenje ljubavi i kroz to viđenje pokušava objasniti što ta, često vrlo otrcana i zloupotrebljavanja, riječ znači.

U svom postu u prvoj rečenici kazuje: „Ljubav je osnova na kojoj se stvara istinska ljudska zajednica“.

U načelu bih se mogao složiti s tom tvrdnjom, no ostaje i dalje pitanje: ako za ljubav kažemo da je „osnova“, onda bi ipak trebalo pojasniti što tu osnovu čini. Autorica to i pokušava sa svog motrišta s kojim se pak ja ne bih bez rezerve mogao složiti. U svom komentaru naveo sam kako bih na tu temu želio čuti obrazloženje tet-a-tet, čak i da u tome ne sudjelujem kao oponent ili pak zagovornik neke ideje, i tako sam mislio postupiti.

No, koje slučajnosti da je poštovana blogerica baš ovih dana napisala pjesmu o ljubavi, da sam našao shodnim da je komentiram na svoj semper contra način i da je ona na to odgovorila spomenutim postom, dok ja već nekoliko dana čitam zanimljivu knjigu „Evolucijska psihologija“, David M. Buss, s podnaslovom „Nova znanost o umu“, u kojoj autor na znanstveni način pokušava objasnit ponašanje ljudske vrste danas kao posljedice evolucijskih promjena u njenom razvoju.

Na 124 stranici u odlomku „Ljubav i obvezivanje“, autor pokušava odgovoriti na pitanje što je ta „osnova“ o kojoj blogerica piše a nazivamo je – ljubav. Evo nekih ulomaka iz spomenutog odlomka.

„Žene se odavno suočavaju s adaptivnim problemom izbora muškaraca koji ne samo da imaju resurse (materijalna dobra, op. s.c.), već i pokazuju spremnost na obvezu da te resurse usmjere na njih i njihovu djecu. To bi moglo biti problematičnije nego što izgleda na prvi pogled. Iako je resurse često moguće izravno opažati, predanost nije. Umjesto toga, procjena predanosti zahtijeva traženje signala koji upućuju na vjerojatnost buduće vjernosti pri usmjeravanju resursa. Ljubav bi mogla biti jedan od ključnih signala predanosti.
(…)
Da bismo točno odredili što je ljubav i kako je povezana s predanošću i obvezivanjem, u jednom su istraživanju ispitani izrazi ljubavi. Izrazi obvezivanja na vrhu su muškog i ženskog popisa te se smatraju glavnima za ljubav. Takvi izrazi uključuju ponašanja poput odustajanja od romantičnih odnosa s drugima, razgovor o braku te izražavanje želje da se s tom osobom ima djecu. (…) Dakle, jedna od funkcija ženske preferencije za ljubav kod partnera je osiguravanje usmjeravanja njegovih roditeljskih resursa na zajedničku djecu.

Međutim obvezivanje ima mnogo aspekata koji signaliziraju specifične načine dijeljenja resursa. Jedna od važnih sastavnica obvezivanja je vjernost, koja se dokazuje time da jedan ostane vjeran drugome kada nisu fizički zajedno. Još jedan od aspekata obvezivanja je usmjeravanje resursa na voljenu osobu, poput kupovanja skupog dara. (…) Emocionalna podrška je još jedan od aspekata predanosti, a pokazuje se ponašanjima poput dostupnosti u teškim trenutcima te slušanja o partnerovim problemima. Predanost znači usmjeravanje vremena, energije i truda u partnerove potrebe na račun ispunjavanja vlastitih ciljeva. Ponašanja razmnožavanja znače izravnu predanost partnerovu razmnožavanju. Svi ovi izrazi i ponašanja, koji se smatraju neophodnima za ljubav, signaliziraju predanost seksualnih, ekonomskih i genetskih resursa jednoj osobi.“
Citat završen.
Prepuštam cijenjenom čitateljstvu da sami zaključe što autor spomenutog djela misli da je ljubav.

Ovim svojim postom, naravno, nisam niti imao namjeru niti sam odgovorio na pitanje postavljeno u naslovu posta „Što je to ljubav“. Međutim, mislim da sam pokazao kako postoje i druga mišljenja, točnije tumačenje što je ljubav, a koja se temelje na znanstvenim istraživanjima bez uplitanja vjere i romantike.

Koga možebitno zanimaju i drugi aspekti ljudskog ponašanja koji su uvjetovani evolucijom kroz tisuće i tisuće godina, toplo preporučujem citiranu knjigu.



Post je objavljen 12.11.2016. u 14:19 sati.