Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TOLUŠIĆ SE SASTAO S VINARIMA, VINOGRADARIMA I MASLINARIMA


KONTROLIRATI UVOZ VINA IZ TREĆIH ZEMALJA

Prema informacima iz ministarstva poljoprivrede ministar poljoprivrede Ministar Tomislav Tolušić sastao se 11. 11. 2016. s predstavnicima vinara, vinogradara i maslinara, koje je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.
Predstavnici vinara i vinogradara izvijestili su ministra Tolušića o stanju u sektoru te tražili pomoć u rješavanju poteškoća na koje nailaze u poslovanju te upozorili na potrebu pojačane kontrole uvoznih vina iz tzv. trećih zemalja. Vinari su ukazali na potrebu izmjene procedura u sustavu za povlačenje EU sredstava, poput Vinske omotnice. Istaknuli su pojednostavljenje procesa puštanja vina u promet i suradnju po pitanju brendiranja vinarskih regija kako bi bili prepoznatljiviji na zajedničkom EU tržištu.

Ministar Tomislav Tolušić čestitao je vinarima i vinogradarima na prestižnim nagradama koje osvajaju na svjetskim natjecanjima, a kojima uvelike pridonose gastro-turističkom ugledu Hrvatske u svijetu. „Kada govorimo o korištenju EU fondova pred nama je velika zadaća smanjenja administrativnih barijera i određivanja novih pravila po kojima će se različiti sektori i različite veličine poljoprivrednih gospodarstava - moći pronaći svoje mjesto. Hrvatsko vino i maslinovo ulje moraju biti dio te priče“, izjavio je ministar Tolušić na današnjem sastanku.
Na sastanku predstavnici udruga maslinara ministru poljoprivrede Tolušiću skrenuli su pozornost na potrebu povećane kontrole kvalitete ulja, posebice onog iz uvoza, ali i na poboljšanje sustava analize, inspekcijskog nadzora i označavanja. Maslinari su izrazili želju da im se pomogne u postupku brandiranja maslinovih ulja i zaštite zemljopisnog porijekla kako bi se povećala mogućnost izvoza te prepoznatljivost u svjetskim razmjerima.









Post je objavljen 12.11.2016. u 06:11 sati.