Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Radnička klasa glasala je za Donalda Trumpa

Ovo je djelomice preveden, djelomice prepričan i skraćen komentar iz New York Timesa Donald Trump’s Victory Was Built on Unique Coalition of White Voters. Jedan moj komentar u uglatim zagradama. Slika je također moj dodatak.

youngstownSlika lijevo: Prizor iz Youngstowna, Ohio, koji je "America's Fastest Shrinking City". Posljedice deindustrijalizacije. Opis iz 2010.: "Youngstown, like many postindustrial pockets in America, is a deserted wreck plagued by crime and the attendant psychological and criminal problems that come when communities physically break down."

Donald Trump je pobijedio u područjima gdje su nekad bili vrlo jaki sindikati, koji su predstavljali pretežno bijele "plave ovratnike": u područjima Srednjeg Zapada, duž rijeka i željezničkih linija koja je nekad transportiran ugljen od rudnika do topionica željeza. Tvrdim tradicionalnim republikancima na jugu i zapadu pridružili su se milijuni glasača u nekadašnjem srcu liberalnog populizma 20. stoljeća. Tako je dobio npr. države Michigan i Pennsylvania, koje su od 1992. na svim izborima glasale za demokrate.

[Ovdje je "liberalni" u američkom smislu - u srednjoj Europi, rekli bismo "socijaldemokratski". A riječ "populizam" tu nema negativnu konotacije nužne manipulacije. Kao što sam spomenuo u tekstu Trump predsjednik: o elitizmu i populizmu (…), ovdje to znači "narodnjaštvo", obraćanje "običnom puku", npr. radničkoj klasi. Napredak radnika i drugih koji su živjeli od svoga rada u doba "države blagostanja" bio je stvaran.]

Bijeli Amerikanci koji nisu završili fakultet odbacili su raznolikiju, obrazovanu i kozmopolitsku Demokratsku stranku 21. stoljeća. Trump se obraćao njihovim težnjama i strahovima direktnije nego ijedan republički kandidat kroz desetljeća.

Osvojio je također milijune glasača koji su se ranije bili okupili oko Obaminog obećanja nade i promjene. Sada su su u Trumpu vidjeli svoju najbolju šansu da oslabe najbolnije udarce globalizacije i trgovine, da se založe za posebne interese i da ih saslušaju i zaštite. Izlazne ankete pokazuju da je 12% Trumpovih glasača ranije glasalo za Obamu.

Clinton je pobjedila s većom razlikom nego Obama među dobrostojećim bijelcima, osobito onima koji žive u prosperitetnim obalnim područjima gdje su utvrde Demokratske stranke: Washingon i Boston, Seattle i New York. Na Mahnattanu, gdje Trump živi i radi, dobila je 87%. Pobijedila je u velikim gradovima u kojima postoji velika etnička raznolikost i u centrima nove ekonomije, u kojima su i mnogi tradicionalni republikanci odbacili Trumpa. On je pobijedio u Americi manjih gradova, koji su brzo rasli tijekom industrijske ere.

Trump je dobio glasove bijelaca nižih primanja, obrčući stranačku liniju među klasama koja je postojala otkad postoje Demokratska i Republikanska stranka. To je ponavljanje glasanja o "Brexitu", gdje su glasači u utvrdama laburista glasali za izlazak iz EU.

Dobio je također značajnu većinu glasova među bijelim glasačima srednih primanja. Usprkso svojim rasističkim izjavama, među afričkoameričkim i latinskim glasačima nije dobio manje glasova nego Mitt Romney prije četiri godine.

Dodatak

Ima još zanimljivi analiza o tome kako su glasali razni segmenti birača.

The real 'shy Trump' vote - how 53% of white women pushed him to victory

Early data suggest a clear majority of white women voted Republican, and supporters say Trump’s offensive remarks didn’t affect their decision.

I tu postoji podjela po obrazovanju, iako vjerojatno manje izražena nego kod bijelih muškaraca:

White women without a college degree supported Trump over Hillary Clinton by nearly a two to one margin. White women with a college degree were more evenly divided, with 45% supporting Trump, compared with 51% supporting Clinton.

Rasna podjela je izrazita:

Women of color, in contrast, voted overwhelmingly for Clinton: 94% of black women supported her, and 68% of Latino women

Naravno, mnoge od Trumpovih glasačica, kao i muškarci, manje mu zamjeraju njegov jezik i ponašanje nego Clintonici njene političke promašaje i laganje.

S druge strane, sasvim na dnu društvene ljestvice, komentirao jedan moj fb prijatelj ovaj moj tekst: »ta radnička klasa se kod nas smatra viši srednji sloj, sirotinja uopće ne glasa«. Tu je članak još iz travnja o.g., kad je Sanders još bio u igri ali je očito zaostajo u primaries: Bernie Sanders is right: Poor people don’t vote and it’s a problem. Pretpoistavljam da još vrijedi - iako je možda ovoga puta njihovo sudjelovanje na izborima bilo malo veće?

What Politifact found was this: “In 2014, about 75% of people who made under $10,000 and about 69% of those who made under $30,000 didn’t vote. If we look at financial insecurity, however, Sanders is right on the money.” (…) Typically nonvoters are overwhelmingly the less educated, the less affluent, the racially and ethnically diverse and the young, according to an analysis by Pew. (…) As Danielle C Belton explained in The Root , it is those who most need representation that are denied it.

U ovom članku se kaže da je Sanders imao najviše problema sa crnim glasačima, koje nije uspio privući, a tek onda zato jer nije uspio motivirati siromašne da glasaju za njega. ali da problem nije Sandsrsov, nego svih Amerikanaca.

Dodatak 2

Piše Robert Reich u Britanskom The Guardian, a prenosi naš monitor.hr.

Democrats once represented the working class. Not any more

Demokratska je stranka nekad predstavljala radničku klasu, ali u posljednja tri desetljeća stranku su preuzeli analitičari i skupljači novca od korporacija i Wall Streeta. 16 od posljednje 24 godine imali su svoje ljude u Bijeloj kući, a posljednje 4 i kontrolu nad parlamentom, no nisu zaustavili pad plaća radničke klase niti pad ekonomske sigurnosti. Bill Clinton i Barack Obama gurali su sporazume o slobodnoj trgovini zbog kojih su mnogi radnici izgubili poslove, bez da su im osigurali nove poslove koji bi bili barem jednako plaćeni. Clinton ni Obama nisu reagirali dok su korporacije rušile sindikate, niti su reformirali radničke zakone, a u isto vrijeme velike su korporacije još dodatno narasle, dok su se velike industrije još više koncentrirale, čime je politička i ekonomska moć prešla u ruke korporacija i bogatih, a radnička klasa potisnuta. Ovo je otvorilo vrata autoritarnoj demagogiji Donalda Trump



Post je objavljen 10.11.2016. u 19:42 sati.