Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POTPORA RIBARIMA ZA KUPNJU ALATA, OPREME I POGONSKIH STROJEVA


6,8 MILIJUNA KUNA POTPORA ZA 475 ZAHTIJEVA

Prema informacijama za odnose s javnošću ministarstva poljoprivrede Tomislav Tolušić izdao je 10. studenog Odluku o dodjeli državne potpore ribarima kojima će se isplatiti ukupno 6.856.996,93 kuna za kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru. Uprava za ribarstvo primila je ukupno 475 zahtjeva za dodjelu potpore. U tijeku je administrativna obrada zahtjeva za potporu.
Potpora je namijenjena vlasnicima povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova na moru za sufinanciranje ulaganja. Cilj potpore je prilagoditi ribolovu flotu i ribolovne alate novom opremom alatima i novim pogonskim strojevima radi očuvanja biološkog bogatstva mora odnosno održivog i racionalnog gospodarenja biološkim bogatstvima.
Iznos potpore u slučaju kupnje većine ribolovnih alata i ribolovne opreme iznosi 60% vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000,00 kuna. Za ribolovne alate koje koriste ribari koji ima izraženu socijalnu komponentu, iznos potpore iznosi 90% vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000,00 kuna. Ako se kupuju pogonski strojevi iznos potpore je 70% vrijednosti ulaganja, a najviše do 150.000,00 kuna.

Ova potpora se provodi sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kojem je Ministarstvo dostavilo Europskoj komisiji popis postojećih državnih potpora u ribarstvu koje će se provoditi zaključno s ovom godinom, a prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u ribarstvu kroz sufinanciranje troškova ulaganja u kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru „Narodne novine“, broj 52/2016



Post je objavljen 10.11.2016. u 10:13 sati.