Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Donald Trump je novi predsjednik SAD!

Imam sumnjivo zadovoljstvo, da sam dobro prognozirao.

U trenutku kad ovo pišem, službeno je završeno brojanje svih glasova u 42 države (od 50) i Trump vodi sa 244 elektora prema 215 (a treba ih 270). Ali, osvaja i Pennsylvaniju, u kojoj ima 1% više, a prebrojano je već 99% glasova. Ukupno će imati preko 280.

Što god bilo dalje, svijet je od ovoga jutra drugačiji.

Kako će se točno Trump ponašati, kad u siječnju preuzme vlast, bit će naravno milijun predviđanja i diskusija, ali u ovom trenutku nema smisla nagađati. Možda se puno promjeni, a možda i ne.

Ljudi diljem razvijenoga svijeta potreseni su, više ne vjeruju etabliranim elitama. Nakon velike bankarske krize 2008. počeli su tražiti alternative, vrlo raznolike, i lijeve i desne. Današnji globalizirani kapitalizam pokazuje ozbiljne unutrašnje slabosti. Elitizam protiv populizma. (Ne smatram nijedan pojam apriori negativnim! Ulagivati se populusu nije nužno negativno! Pa čak ni ulagivati se elitama.)

Clinton se othrvala napadu lijevog populista, ali je izgubila od desnog. Istina je da lijevi populisti ("narodnjaci", u pravom smislu riječi) naprosto imaju manje za ponuditi.

Slavoj Žižek je rekao da bi glasao za Trumpa (video, i jedan moj fb prijatelj koji ne podnosi filozofe i "salonske ljevičare" (da budemo pošteni: bilo kakve ljevičare), ali ne podnosi ni Trumpa (s stajališta libertarijanca), se užasavao, rekao da je to totalna glupost. Ali Žižek ima svoj rezon, koji je možda i pogreška, ali nije naprosto glupost: Clinton znači inerciju, pretrajavanje jednog duboko potresenog i problematičnog sustava, a Trumpova pobjeda, iako donosi rizike, donosi i mogućnost da se kreativni potresi dogode u obje glavne američke stranke.

U svojem predviđanju da će Trump pobijediti, nasuprot većini istraživanja javnoga mnijenja, oslanjao sam se samo na analogiju s posljednjim izborima za Sabor (kad sam bio predvidio pobjedu HDZ-a, a čak i desničari su predviđali tijesnu pobjednu "Narodne koalicije"), naime procjena ponašanja onih birača koji odlučuju u posljednji čas (ili koji ne sudjeluju u anketama). Tako dolazi do razlike između anketa i izbora. Također je Trump, kao navodni neprijatelj establišmenta, možda potakao da izađu na glasanje neke koji to inače ne čine.

Post je objavljen 09.11.2016. u 07:46 sati.