Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Austrijska agencija prodaje kredite osiguranih nekretninama i zemljištem za krčki LNG

U travnju ove godine u Zagrebu su se, međutim, pojavili navodni strani investitori, ali nepoznati, okupljeni u konzorcij koji predvodi kanadska Pulsat Global Capital razvojna grupa. Javno su konstatirali da su u postupku preuzimanja zemljišta u Omišlju te da će ono »uskoro sigurno biti njihovo«, te da država na njemu neće moći ništa graditi.
Činilo se tada da su možda Kanađani od HETA-e otkupili potraživanja nad zemljištem, no objava novog agencijskog oglasa to demantira. Međutim, Kanađani su tad naglasili i to da država neće moći razvlastiti novog vlasnika zemljišta ukoliko on, što su najavljivali za sebe, ima namjeru graditi također LNG terminal, za koji je zemljište i namijenjeno.
Država sama zemljište nije otkupljivala jer je hipoteka od 23,5 milijuna eura, moglo se čuti iz Milanovićeve i Oreškovićeve vlade, precijenjena, ali i zato što se oslanja na mogućnost izvlaštenja. Osim toga, za bivše je Vlade bilo besmisleno otkupljivati zemljište dok još ne postoji niti investitor u LNG terminal.
Investitori su se tražili, kao i zakupci, za kopneni terminal kapaciteta od oko šest milijardi kubika plina godišnje, makar je kasnije donesen zaključak da se ide u gradnju plutajućeg terminala s manje od dvije milijarde kubika. Kako je EU Hrvatskoj odobrio sredstva za izradu dokumentacije za kopneni, veliki terminal, tek kad sva ta dokumentacija bude napravljena, moći će se krenuti u prenamjenu, odnosno prilagodbu dokumentacije za izvođenje plutajućeg terminala.
Hoćemo li dotad još uvijek imati zainteresirane investitore, vrlo je upitno novogradnja Velika Gorica

Post je objavljen 07.11.2016. u 18:41 sati.