Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Athumanunhova forenzika

Školsko, manevarsko i tromblonsko streljivo

Na Athumanunhovoj današnjoj slici vide se tri manje sličice označene slovima A, B i C, a redom su to prikazi školskog, manevarskog i tromblonskog streljiva. Tako je prvi metak na sličici označenoj slovom A namijenjen za uvježbavanju punjenja i okidanja, a on se od ubojnog metka razlikuje po tomu što je ispunjen plastikom i n čahuri ima izbušene rupe koje su popunjene tom istom plastikom crvene boje.

Na sličici označenoj slovom B nalazi se manevarski metak s mesinganom i čeličnom čahurom model M 68. Nato terminologija ovaj metak raspoznaje kao 'blank', pa su neki pokušavali tijekom Domovinskog rata ispaliti tromblonsku minu ovim metkom. Taj naum i radnja vrlo su rizični i opasni, jer barutni naboj ovog metka nije dovoljan za sigurno ispaljenje (udaljenost) mine.

Za sigurno ispaljenje mine OBVEZATNO se mora rabiti metak koji je prikazan na sličici označenoj slovom C. Dakle, radi se o posebnom metku koji su pakira u samu tromblonsku minu i to u dva kalibra (7.62 i 7.9 mm). Na dnu čahure nalazi se čirilićni zapis OP. M60 PTM 7.9 MM (ili 7.62 MM za oružja tog kalibra). Slova pričaju da je to osnovno punjenje puščano za tromblonsku minu (naime postoji i metak OP M69 BM, a koji je namijenjen kao osnovno punjenje za izbacivanje vježbovne minobacačke mine).

 photo Skolsko manevarsko tromblonsko streljivo.jpg

Post je objavljen 06.11.2016. u 13:13 sati.