Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja jugozapadnim susjedstvom - Savska OpatovinaŠetači na poljima oko Savske Opatovine. Snimila: Anica Mazura.


Evo i kratke priče sa još jedne šetnje projekta "Mapiranje Trešnjevke", a ovoga smo se puta prošetali jugozapadnim susjedstvom Trešnjevke, točnije područjem Savske Opatovine. (malo više o povijesti tog područja pogledajte na ovome postu )

Šetnja je krenula u kasno popodne lijepog jesenskog dana, u petak, 14.10.2016., u 17:30 na okretištu tramvaja u Prečkom sakupilo nas se 27 i nakon kratkog uvoda uz tradicionalno pregledavanje starih karata wink krenuli smo u polje. Stazicom kroz visoku travu stigli smo na poljski put koji vodi uz gradski zajednički vrt Savska Opatovina, a taj je poljski put značajan po tome što je on zapravo granica između gradskih četvrti Trešnjevka Jug i Stenjevec. Tim smo se "graničnim područjem" prošetali prema jugu uočavajući mnoge napuštene parcele koje su nekad bile polja, a jedna od ograđenih (sada posve zarasla u korov) je u vlasništvu obitelji "bugara" koja još uvijek stanuje u Paljetkovoj ulici, no zbog starosti ju više ne obrađuju. Usput smo primjetili i valovitost tla koje svoje postojanje duguje riječnim rukavcima. Nakon izgradnje nasipa rukavci su izgubili vezu sa maticom rijeke (vjerojatno ih je inače Sava plavila za vrijeme visokih vodostaja i davala im vodu) pa su se isušili.

Slijedeći kolski put stigli smo do početka šume, no tada smo skrenuli u naselje Savsku Odatovinu te prošli njegovim južnim dijelom sve do "centra", malog proširenja sa raspelom i dvije klupice. Usputno smo uočili kako u gotovo svakom dvorištu žive psi čuvari, vidjeli smo i neke zanimljive primjere nekadašnje seoske arhitekture, ali i jednu (i zasad jedinu) stambenu zgradu u naselju sa 12 stanova.Poetski pogled na okretište Prečko. Snimio: Branko Margetić.


Prvi šetači su već stigli ... Snimila: Anica Mazura.


Pod satom. Snimio: Branko Margetić.


Počinje priča ... iz jednog kuta. Snimila: Anica Mazura


.. i iz drugog kuta. Snimila: Anica Mazura.


Povijesni pregled s pogledom na kopiju stare topografske karte. Snimila: Anica Mazura.


Zainteresirani pogledi na stare karte ... Snimila: Anica Mazura.


"Jesam li dobro ispala?" wink Snimila: Anica Mazura.


Krenimo u polje! Snimila: Anica Mazura


Kroz korov do ramena na prvim metrima šetnje ... Snimio: Branko Margetić.


Uz društveni gradski vrt "Savska Opatovina". Snimila: Anica Mazura.


Cvjetovi čičoke ... Snimio: Branko Margetić.


Ovako je izgledao "foto-desant" na te cvjetove wink Snimila: Anica Mazura.


Razgovarajući o nekadašnjim "bugarskim vrtovima" u Prečkom i okolici. Snimila: Anica Mazura.


Pogled s polja prema obroncima Medvednice - začudo, nigdje ni traga gradu! wink Snimila: Anica Mazura


Uz vrtove u nekadašnjim rukavcima oko Savske Opatovine. Snimio: Neven Iveta.


Tipični pejzaž u tom kraju - dodir šume i polja. Snimio: Neven Iveta.


Ulazimo u naselje, oko nas je špalir plastenika - područje uz Savsku Opatovinu je uz Žitnjak jedno od "najvrtlarskijih" gradskih područja. Snimila: Anica Mazura


Na glavnoj (i jedinoj) ulici naselja. Snimila: Anica Mazura


Centar Savske Opatovine - raspelo s dvije klupe. Snimio: Neven Iveta.


Napuštamo naselje i makadamskom cestom ulazimo u šumu. Snimio: Neven Iveta.


Od centra naselja skrenuli smo makadamskom cestom u šumu. Cesta vodi do savskog nasipa i dalje do Paintball igrališta gdje i završava. No, mi smo ju slijedili samo do jednog od odvojaka koji nas je doveo na zanimljivu livadu sa grmljem okruženu šumom topola, bagrema i gloga. Na toj nas je livadi dočekao i sumrak, a mi smo pokušali zamisliti kako bi bilo lijepo na njoj slušati večernji pjev ptica ... na žalost, buka sa obilaznice je bila jača od zvukovova prirode.
(kao dodatnu zanimljivost uočili smo kanale koji su iskopani na počecima većine odvojaka ceste - s jedne strane oni onemogućuju vozilima odlaganje smeća u šumarcima, a isto tako su odsjekli puteve prema "fukodromima" koji su, sudeći po ostacima kondoma i maramica, vjerojatno dobro posjećeni - vidi tekst Saše Šimprage o seksu u javnom prostoru grada!)Glavno odlagalište otpada u tom dijelu šume ... Snimila: Anica Mazura.


Na livadi uz pjev ptica i buku prometa u sumrak. Snimio: Neven Iveta.


Kroz šumu prema poljima ... Snimio: Neven Iveta.


Od livade smo se vratili dio puta nazad po cesti do odvojka kod najveće gomile smeća u šumi. Tim smo "smetlarskim" odvojkom nakon desetak minuta hoda dospjeli do ruba šume i linije na kojoj počinju polja. Tamo smo već bili ogrnuti mrakom, no uz svjetlo punog mjeseca i baterijske lampe nije bilo problema oko šetnje po širokom poljskom putu. Zaokružili smo oko ograđenog prostora vodocrpilišta Stara Loza i potom uskom asfaltiranom cestom koja je od Ljubljanske avenije zagrađena vratima došli do glavne ceste gdje nas je nakon kakvog takvog mira polja okružila buka glavne prometnice.

No, pronašli smo ipak i jedan zanimljivi odvojak koji nas je ponovo preko polja, uz poglede na trgovački centar City Center One West, doveo na kraju ponovo u Savsku Oaptovinu kod praonice auta. Još nas je svega desetak minuta hoda dijelilo od tramvajskog okretišta gdje smo i završili službeni dio šetnje ... a neslužbeni se nastavio u nedalekom kafiću Trgovačkog centra Prečko. winkNa šumskome putu .. ali, nismo sreli ni fazana, a kamoli lisicu ... očito smo bili prebučni. Snimila: Anica Mazura


Pauza uz ćokoladne napolitanke na mračnom raskršću puteva. Snimila: Anica Mazura.


Kod ulaza u vodocrpilište ... Snimila: Anica Mazura.


... što dokazuje i ova ploča. Snimila: Anica Mazura.


Grupna mračna fotka ispred ulaza u vodocrpilište. Snimio: Neven Iveta.


Iza vrata kod kojih počinje odvojak prema vodocrpilištu Stara Loza. Snimila: Anica Mazura.


Pred vratima civilizacije - uz reklamu za CC1 West iza nas. Snimila: Anica Mazura.


Povratak u civilizaciju i na ulična svjetla - ispadamo hrpimice (na iznenađenje ostalih prolaznika) s polja na okretište. Snimila: Anica Mazura


Pozdrav pred završetak šetnje i rastanak. Snimila. Anica Mazura


Druženje u kafiću nakon završetka šetnje. Snimila: Anica Mazura


Na kraju, evo i filmskog sažetka šetnje kojeg je snimio i montirao GP!


Dakle, to je bila priča o prethodnoj šetnji, a već slijedećeg petka, 11.11.2016. nam dolazi slijedeća, sjeverozapadnim susjedstvom Trešnjevke. Krećemo sa raskršća Zagrebačke ceste i Ulice kralja Tomislava (južna strana podvožnjaka prema Ulici baruna Filipovića kod Plive) u 18h, a družit ćemo se, između ostaloga, sa dvije željezničke pruge, dva potoka i puno mirnih ulica i stazica u tom dijelu grada - dođite!

Na kraju, velika zahvala fotografima: Anici Mazuri, Branku Margetiću, Nevenu Iveti i GP-u, na ustupanju fotki sa šetnje!

Post je objavljen 05.11.2016. u 20:33 sati.