Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smisao-zivota

Marketing

REMEMBER, REMEMBER THE 5TH OF NOVEMBER...

Znate li odakle potječe maska koja je postala simbol građanskog otpora i borbe protiv svih vrsta totalitarizama i diktatura?



Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća Alan Moore i David Lloyd osmislili su strip „V for Vendetta“ u kojem se junak s maskom Fawkesa bori protiv totalitarnog državnog aparata, a kasnije je strip postao predložak za kultni film istog naziva. Zanimljivo je da su scenaristi filma „Matrix“ Andy i Lana Wachowski napisali i scenarij za film „V for Vendetta“ („O za osvetu“).



A tko je taj Fawkes? Guy Fawkes bio je katolički časnik u vojsci Kraljevine Engleske na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Postao je poznat po tome što je 5. studenog 1605. godine pokušao izvršiti atentat na engleskog kralja Jamesa I. zbog njegove netolerancije prema katolicima. Fawkes je atentat naumio izvršiti tako što bi dignuo u zrak zgradu parlamenta zajedno s kraljem i protestanskim plemstvom. Za tu namjeru napunio je podrum u zgradi parlamenta bačvama baruta, međutim kako nije htio da prilikom eksplozije poginu i katolički predstavnici slao im je pisma u kojima ih je molio da ne dolaze na sjednicu parlamenta. Jedno od tih pisama došlo je i do kralja Jamesa i tzv. „Barutni zavjerenici“ na čelu s Fawkesom su razotkriveni, uhićeni, mučeni i obješeni.

Guy Fawkes

Taj događaj se u Engleskoj obilježava 5. studenog svake godine velikim vatrometom u sjećanje na uspješno spriječavanje dizanja Parlamenta u zrak, dok s druge strane taj datum kao dan Guya Fawkesa, te njegova maska predstavljaju simbol borbe protiv kapitalističko-totalitarnog sustava. U vezi te maske, međutim, postoji jedna mala ironija. Naime, kada prosvjednici kupuju maske Guya Fawkesa koja je zaštićena licencom Time Warnera pomažu tim istim omrznutim kapitalistima protiv kojih se bore. Anonymousi te maske koriste od 2008. godine i navodno ih sami izrađuju.

Sretan vam dan Guya Fawkesa! sretan

„Narod se ne bi trebao bojati vlade, već bi se vlada trebala bojati naroda!“


Post je objavljen 05.11.2016. u 11:42 sati.