Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 33

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Poskupljenje na rate

Čitam: Kako ublažiti udar zbog skuplje struje? HUP je našao rješenje, umjesto 12 lipa odmah, cijenu dizati postupno do 2018.
Komentar cinika:
Čitajući ovo na um mi padne vic s plavušom: njezinom psu s pedigreom trebalo je po psećim uzancama odrezati rep, pa plavuša zamoli da mu se više puta odreže samo mali dio da bi jadnika manje boljelo.


Može ovako, a može i onako


Čitam: Nakon što je Goran Marić uspio za sebe izboriti i 20. ministarstvo (unatoč i usprkos obećanju i Plenkovića i Petrova da će se broj ministarstva smanjiti u odnosu na raniju vladu) u stručnoj i široj javnosti postavlja se pitanje kako će surađivati dva doktora ekonomskih znanosti koji su ne samo dvije potpuno različite osobnosti nego i kao ekonomisti sasvim oprečnih shvaćanja toga što bi trebalo učiniti da bi svima bilo bolje.
Komentar cinka:
Ako su oboje završili iste nauke – ekonomiju – i ako su oboje doktori iz istog područja, pitam se kako mogu imati različite poglede na način rješavanja ekonomskih problema. To mi sve nešto govori da ekonomija nije egzaktna znanost nego više onako: probat ćemo pa kako bude.

Ako ne može Nobel, može…


Čitam: Stjepan Mesić primit će u Sarajevu Orden svjetskog heroja mira kojeg dodjeljuje Balkanski klub mira (sic!) utemeljen 2004. u Skopju kao organizacija potpuno posvećena promociji i vrijednosti mira.
Komentar cinika:
Kad mu Norveška već neće dodijeliti za mir Nobela, morat će se naš dragi dvostruki Predsjednik zadovoljiti i Ordenom za mir.

Opet taj vuk…


Čitam: Partneri na vlasti usuglasili princip izbora uprava javnih poduzeća na temelju pariteta 4:1. Na četiri javne tvrtke koje će voditi HDZ, MOST dobiva jednu. I to sve, unatoč i usprkos važećoj „Uredbi za provedbu postupaka odabira i imenovanja članova uprave trgovačkih društava i drugih poslovnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“ koju je u travnju ove godine donijela Vlada Tihomira Oreškovića, a kojom je propisano da se čelni ljudi državnih tvrtki biraju preko natječaja koje raspisuje DUUDI.
Komentar cinika
Očigledno da je članovima novoizabrane vlade zamorno čitati i naslov spomenute uredbe koliko je 'kobasičast', a nekmoli da ga još i primjenjuju. A možebitno da je opet na snazi ona narodna: vuk dlaku mijenja ali ćud nikada.


Lonac i poklopac


Čitam: „Na Sveučilištu se promiče kult ideologije. Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču suradnju u duhu istine, te kako se 'pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije'“. U tim postupcima „vidimo usvajanje duha komunističke diktature“.
Tako govori kardinal Josip Bozanić.
Komentar cinika:
Rugao se lonac poklopcu da ima velike uši!


Klaunovi i „klaunovi“

Čitam: Zastrašujući klaunovi stigli su i u Hrvatsku. Do sada su klaunovi viđeni u Bjelovaru, Solinu, a policija je kod Dubrovnika uhitila dva klauna u dobi od 14 godina. Građani su sve zabrinutiji.
Komentar cinika.
Izgleda da autor(ica) ovog teksta ne gleda prijenose sa sjednica hrvatskog Sabora.

Slovenska žica na hrvatskom teritoriju


Čitam: Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije grada Zagreba kaže: „Većinu žica koju je Slovenija postavila je na hrvatskom teritoriju. Kad bismo bili ozbiljna država onda bismo svu tu žicu pokupili zato što se ta žica nalazi na hrvatskom teritoriju.“
Komentar cinika:
Da bi preduhitrili skupljanje žice (ako slučajno postanemo „ozbiljna država“), koliko sam vidio na dalekovidnici, Slovenci su žicu podigli na ogradu visoku preko 2 metra. Znači li to da trebamo pokupiti i tu ogradu ili samo žicu s njezina vrha?

Patenti


Čitam: Hrvatska na dnu EU po broju prijavljenih patenata na milijun stanovnika. Prosjek EU 112, najbolja Švedska s 349.
Komentar cinika
Eurostat, koji je sačinio ljestvicu, sigurno ne uzima u obzir i patente „kako opljačkati državu“. Da je to uobzirio, siguran sam da bi bili ispred Švedske.

Bruna Esih kao Katon


Čitam: Bruna Esih želi na dnevni red u Saboru staviti i pitanje lustracije i o tome je već razgovarala s Plenkovićem. U svom obraćanju na N1 govoreći o toj temi, gđa Esih nije propustila da kritizira ministricu kulture Ninu Obuljan.
Komentar cinika
Čitajući ovakvo zborenje gđe Esih, pade mi na um sličan govornik iz davne prošlosti (Stari Rim), Marko Porcije Katon Stariji, koji je svaki svoj govor završavao rečenicom „Ceterum censeo Carthaginem delendam esse“, što bi na jeziku gđe Esih značilo: „Uostalom, smatram da Ninu Obuljan treba razoriti.“


Seks u 2050. godini


Čitam: „Mislim da bi roboti mogli postati naši ljubavnici u budućnosti“, rekla je dr. Kate Devlin, sa Sveučilišta Goldsmith. Neki futurolozi tvrde da će do 20150. godine broj seksualnih odnosa s robotima nadmašiti broj međuljudskih seksualnih odnosa. No robotičar dr. Joel Snell upozorava: „Robotski seks bi se brzo mogao pretvoriti u ovisnost, jer bi seksualni roboti uvijek bili dostupni (i nikada se ne bi izvlačili na glavobolju, op.s.c.).
Komentar cinika:
Iako bi to bilo zgodno obzirom da se roboti nikada ne bi žalili na glavobolju ili nemoć, činjenica da kod nas postoje 'borbene postrojbe' glede pitanja seksa i sličnih stvari potpomognute Crkvom, dovodi u sumnju da bi se u narodu s 90% katoličkim stanovništvom takvo nešto moglo dogoditi. Ili pak ja možebitno imam previsoko mišljenje o našim vjernicima?



Post je objavljen 03.11.2016. u 14:01 sati.