Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

David i Golijati


'Htjeli su me smijeniti jer sam odbila nebodere u Maksimiru'
"Ljetos na 10 dana u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro - kaže Paladino..."

Umjesto RIZ-a, na rubu Maksimira planirali dva naselja s neboderima

"Paladino je ispričala kako je ljetos, mimo njezinog odobrenja, tvrtki VMD projekt dozvoljeno da sagradi četiri nebodera od devet katova na samoj granici s parkom Maksimir. Takva gradnja nije dozvoljena, pa nije izdala odobrenje.
Kako je pojasnila u emisiij, "riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom izgradnjom s maksimalno tri etaže pa sam odbila taj projekt, tražeći radikalno preuobličenje, manje visine, očuvanje zelenila", rekla je Paladino, koja se ubrzo doznala da je njena, negativna ocjena preinačena u pozitivnu."

EKSKLUZIVNO Jutarnji list donosi izgled osporavanog projekta u Maksimiru: Zgrade s osam katova gradi VMD, vodi se bitka za susjednu parcelu
"Međutim, zamjenica pročelnika Paladino je gostujući u HRT-ovoj emisiji skrenula pažnju na dvije parcele u Maksimiru: na jednoj VMD Standard gradi nebodere, a na drugoj ambicije imaju poduzetnici Ljubas i Vujnovac... Na obje parcele je, naime, izmjenama GUP-a odobrena gradnja nebodera, no zainteresirani investitori tvrde da im je tim izmjenama zapravo smanjena izgrađenost parcele. Paladino je na HRT-u iznijela svoju stranu priče, prema kojoj je VMD Standard tražio izmjene GUP-a u svoju korist, što mu je Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za gospodarstvo, blagoslovio. Navela je kako je ovog ljeta mijenjala pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka te kako joj je na ruke došao zahtjev za gradnju četiri nebodera na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici. Taj projekt je odbila, doduše ne u cijelosti, jer je smatrala da je taj prostor ograničen gradnjom obiteljskih zgrada s maksimalno četiri kata. Investitoru je napisala kako se, među ostalim, treba smanjiti visina nebodera i očuvati zelenilo.

Uskoro je otišla na godišnji i tada joj je predmet oduzet. Nakon samo jednog dana, tvrdi Paladino, jedna službenica, po nalogu pročelnika, izdala je pozitivno mišljenje VMD-u, kako je kasnije objasnila, bez ijednog uvjeta i u prilog investitoru."

"No, zamjenica pročelnika Paladino navela je kako se i na parceli pokraj spomenute planiraju graditi još tri nebodera te dodala kako je prvotni plan bio sagraditi 12-katne nebodere, od čega se kasnije ipak odustalo. Zamjenica pročelnika Paladino smatra da se odustalo zbog činjenice da bi se u tom slučaju morao provesti javni urbanistički natječaj. Prilikom izmjena GUP-a dozvoljena je i preparcelacija na dvije čestice koje se zapravo novim planom mogu obuhvatiti kao cijelina. Riječ je o parceli koju je VMD Standard kupio lani od tvrke Auto Maksimir d.o.o. te o susjednoj parceli kojom je nekad upravljalo Ortopedsko poduzeće Banija Zagreb."

Usput budi rečeno, o Metafori ovog društva...



Dok se krupni kapital u sprezi sa korumpiranom gradskom upravom međusobno dogovara i glembajevski gazi sve pred sobom da bi se malverzacijama dočepao zlata vrijednih terena, doslovna slika sa terena otkriva da s druge strane ceste budućih "dvora, dvora Matanovih" (Horvatinčićevih, Vučemilovih, Ljubasovih ili čijih li će već biti), u tišini životari ruinavi - Zavod za invalide.

Našli su se tako, gorkom nebeskom ironijom valjda, oči u oči (doduše, ne u istim razinama), s jedne strane ceste Glembajevi u planiranim visokim kulama, a s druge sirotinjski zavod prizemljene sirotinje u invalidskim kolicima koja im se usput našla na putu. Tak i vezda bude bilo kaj je bilo...


Post je objavljen 02.11.2016. u 17:00 sati.