Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Staza kamenih stupi



Iznad doline Vinodola izdižu se visoke i strme stijene zvane griži, i po njima je dobilo ime naselje Grižane. Gledano iz doline izgledaju teško savladive, ali nekad su ljudi tuda prolazili napravivši sami puteve kroz manje strme dijelove. Ovako piše na stranici TZ općine vinodolske:

"Staza kamenih stupi" je "oživljeni" stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, a koji je u minulim vremenima bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina...). Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10-ak kilometara, savladava 380 m visinske razlike, a na njoj se nalazi preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Staza je stoga, osim turističkog, također i rekreativnog karaktera, a svaki posjetitelj koji je prođe saznat će i zanimljive priče iz ne tako daleke povijesti kada je bila jedna od glavnih poveznica između šumskih predjela i spomenutih mjesta. Njome su, ali i drugim stazama na tom području (Zabral, Bačvica...), stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura.

Mislim da je dio staza sa ovim uklesanim stupima (stepenicama) obnovljen prije dvije godine i isplati ga se proći i spaja se na druge šetnice iznad Vinodola, a može se nastaviti i na vrh Medviđak, najljepši u Vinodolskim "Alpama".

Trebao bih doći lijevo od ovih stjenovitih vrhova (U sredini je Kuk Baba (573 m).


Jedan od radova minijaturista Klovića, ovo je mislim "Bijeg iz Egipta".


Kamen sa natpisom staze.


Ovako izgledaju rukom rađeni stupi.




Ima još dosta do gore. Jedan od pogleda sa dijela staze



Pogled na Tribaljsko jezero i grad Drivenik iznad. (Želj. st. Drivenik se nalazi ispod vrha Medviđak i najviša je na pruzi Rijeka - Zagreb).


Stupima nikad kraja.


Iznad strmih griža planinske livade.


Ovdje je medo nešto čeprkao.


Crveni se lišće rujevine, a uz stazu bilo je puno kadulje i volio bih ovo ponovo proći kad cvate.


Pogled na Grižane sa druge strane.


Malo iznad Grižana vidio sam i ovu čahuru, mislim sa jajašcima bogomoljke.


Fotke za povećati:
Pogled na ostatke starog Belgrada i vrhovi između kojih ide cesta za Plase i Lič.


Paraglajder iznad griža i pogled na Crikvenicu i otok Krk.


Nakon šetnjice iznad Vinodola salata sa rukolom iz vrta koju sam i posadio, ovčji sir, masline i masl. ulje.


U povratku kroz selo Antovo znatiželjna mačka na prozoru stare kuće.


DODATAK:

Krizanteme.


Post je objavljen 31.10.2016. u 18:30 sati.