Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Paladino: Konzervatorstvo u Hrvatskoj je u problemima zbog pritisaka i nepreciznih propisa

ZAGREB - Zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" ocijenila je kako u konzervatorstvu u cijeloj Hrvatskoj ima problema, osobito zbog političkih pritisaka, nepreciznosti u zakonima, nedostatka pravilnika o postupanju. Paladino je rekla da alarmantnih slučajeva u Zagrebu ima jako puno, te da se krši nezavisnost u postupku.
"Primjera je jako puno, odnosno jako je malo slučajeva gdje se ne utječe na odluke", rekla je.
Navela je primjer zahtjeva za izgradnju četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro, na zapadnom ulazu u park, koji je njoj došao na odluku ljetos, dok je mijenjala pročelnika. Rekla je da ga je djelomice odbila i dala stroge propozicije, ali da je projekt dobio bezuvjetno dopuštenje kad je ona otišla na godišnji odmor.
"Odbila sam projekt, ne u cijelosti, nego sam dala stroge konzervatorske propozicije - jakog preuobličenja, rahle izgradnje, manjih visina, očuvanje zelenila.
Zamjenske izgradnje ne bi se smjele ponoviti u Maksimiru kao one na Trešnjevci", rekla je Paladino.
"Napisala sam konzervatorske propozicije, otišla sam na godišnji i predmet se izuzima iz moje sobe i daje drugome. U roku od jednog dana izdaje se pozitivno mišljenje bez ijednog uvjeta i ide se u prilog investitoru, što je po meni nedopustivo s mojeg konzervatorskog stajališta", rekla je među ostalim Paladino.
Kao važnu osobu kada je riječ o promjenama GUP-a spomenula je pravnika Željka Horvata, kojeg ne smatra odgovarajućim za tu odgovornu poziciju.
Ispričala je i o susretu s Bandićem upravo zbog pročelnika Silvija Novaka.
"Vrlo neprimjereno mi je rekao. Rekao mi je da je Novak sitan kokošar, ali da je njegov pročelnik. Rekao je da su zamjenici lijeva jaja pa da stojim tamo gdje me on stavio', ispričala je Paladino o sastanku s Bandićem. Na drugom sastanku joj je, kaže, rekao da će je poput kufera izbaciti van.
"Odmah sam počela plakati, nadala sam se da će netko od suradnika dignuti za mnom, i njih se vrijeđalo", kaže Paladino o drugom sastanku s Bandićem cijene nekretnina

Post je objavljen 31.10.2016. u 12:27 sati.