Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Kud naš brod plovi plovi...

Boris Dežulović: Flota luđaka

"Dakako, zanesenjaka kojima je srednji vijek omiljeno doba dana ima i drugdje, pa da ne bi i ova Top lista medievalista bila tek Brantova satirična alegorija iz praskozorja novog vijeka, neizvjesna privatna ekspedicija ‘Stultifera Navis’ – na latinskom bolje zvuči nego ‘Brod luđaka’ – pobrinuo se na otvaranju TradFesta osobno ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji je hrabre moreplovce ispratio nadahnutom propovijedi o pogubama liberalizma i sekularizma, čitajući je iz fascikle sa službenim grbom i zaglavljem Vlade Republike Hrvatske.

Da, Davor Ivo Stier. Ne dakle neki entuzijastični mladomisnik sa štanda Željke Markić, već sam ministar u hrvatskoj Vladi; ne neki ministar iz one smiješne, mahnite Vlade Tomislava Karamarka, već ministar u Vladi pristojnog, obrazovanog gospodina Andreja Plenkovića; ne neki nametnuti mu ministar iz kvote nezadovoljne ljute desnice, već Plenkovićev briselski cimer i odana mu desna ruka. Službeniji bi blagoslov državne ekspedicije u srednji vijek bio još samo da se pojavio glavom premijer Plenković u križarskom oklopu."

Pardoniram se na upadu: vjerojatno se nije pojavio samo zato što je prije navlačenja oklopa za svetu krusadu ipak treba(l)o prvo poći po onaj naddržavni oliti nebeski blagoslov kroz osoban Gospin zagovor za uništenje nevjernika u najdraži joj hercegovački wellness. S obzirom na njenu tamošnju go(vo)rljivost i osvjedočeno hrvatoljublje, nema razloga sumnjati da ga i ovaj hadezeov nabožni križar nije dobio i to na trideset jezika.

"To tek za slučaj da ste pomislili kako je konzervativna revolucija u problemu otkako su otišli Karamarko i Zlatko Hasanbegović. Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i desna ruka premijera Plenkovića govorio je tako u društvu stanovitog Luke Popova – koji će potom na televiziji mrtav ozbiljan objašnjavati da homoseksualci i lezbijke, što se njega i hrvatskog zakona tiče, slobodno mogu sklapati brak s kojom god osobom suprotnog spola žele – stanovitog Poljaka Slawomira Olejniczaka, koji će domaćinima prenijeti poljska iskustva u obračunu s abortusom, ženskim pravima, feminizmom i ljevičarskim medijima, još stanovitijeg Damira Stojića, studentskog kapelana što na Zagrebačkom sveučilištu podučava kako silovana žena ne može zatrudnjeti, i najstanovitijeg među njima, američkog kardinala Raymonda Lea Burkea, što se proslavio optužujući žene i feministice za pedofiliju u Crkvi. U takvom društvu, eto, Plenkovićev je šef diplomacije na porinuću broda luđaka razbio bocu skupog francuskog pjenušca o drveni pramac, svečano ispraćajući Hrvate u daleki, sretni srednji vijek."
No da, Deus Kult!


Post je objavljen 30.10.2016. u 00:01 sati.