Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

ALBERTO GIACOMETTI

Nešto o ....

Alberto Giacometti (Borgonovo, Švicarska, 10. listopada 1901. - Chur, Švicarska, 11. siječnja 1966.), švicarski kipar i slikar, živio je u Francuskoj. Nakon 1927. napušta kubizam i počinje raditi plošne, radikalno pojednostavljene glave. Godine 1932. pod Picassovim utjecajem stvara žičane konstrukcije nalik prozračnim kavezima, kao trodimenzionalne pandane nadrealističkim slikama.
Smrt
Polovinom 60-ih godina zdravlje mu se počinje pogoršavati tako da naposljetku umire zbog srčanih problema 11. siječnja 1966. u Švicarskoj u društvu brata Diega, Annette i Caroline.

Posjetiti Umjetnički paviljon bilo je interesantno. Za sve nas koji putujemo vlakom dobivamo popust pri kupnji karte. To je potrebno znati, jer onda ulaznicu platite malo manje. Osim oduševljenja tankim ljudima: muškarcima i ženama ponuđeni su nam crteži, ali nije nigdje bilo slika. Giacometti je i slikar. No, sve je crno...i vi morate obući crnu boju ako idete na izložbu. Nema fotografiranja...i opet ću se pozvati na ono U LOUVRE je DOZVOLJENO FOTOGRAFIRANJE, PA ČAK I SNIMANJE, a ima mnogo više eksponata. Zašto mi ne smijemo fotografirati, pa čak ni ove tanke žene u 3D? U muzejima su građani pozvani na slikanje i crtanje kipova , statua i slika.
No, igra, nezadovoljstvo svojim radom i trenutno stanje rata...Giacomettia je uvijek tjeralo naprijed u stvaranje. Nekako meni osobno nisu se uklapali oni video uratci o ratovima i gladi...i glazba je bila neprilagođena. ALI njegova djela bih doista povezala sa današnjim stanjem traženja lica...onog iskrenog lica prema sebi i prema drugima. Dok je on radio s glinom svoju skulpturu u prisustvu novinara on je tražio ono nešto, ono zadovoljstvo u sebi, tražio je svoj lice koje će proizići iz prstiju. On sam je rekao da radi po sjećanju. Koliko su jaka sjećanja da bi se moglo raditi po njima, ili je to ipak neka impresija. Zaigran je bio u svom pljesnivom ateljeu pa su i crteži i slike bile urezane na zidovima, neke čak i nožem. Inspirativan je to atelje. Ne može se stvarati nešto u sterilnosti prostora.
Ponuđen nam je film u kojem je djelomično Giacometti objasnio sebe i svoj rad.
Pronašla sam ga na Youtube...na njemačkom je....možda ima i na hrvatskom.

https://www.youtube.com/watch?v=I69Mcd19sK8

Sve u svemu zanimljivo za pogledati kad crtež postaje poput 3D. Igra stvaralaštva koja ne prestaje i koja kao nit vodilja živi u rukama.


Post je objavljen 29.10.2016. u 08:43 sati.