Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Prepiljeni vijci

Helena Puljiz: Pokušali su likvidirati predsjednika HND-a, nemojte misliti da vas se to ne tiče

"Otkad je stupio na dužnost, Saša Leković izložen je brutalnom verbalnom nasilju, prijetnjama za koje je većina nas mislila da jesu ozbiljne, ali i da one u mogućem i neželjenom obistinjenju neće ići dalje od pokušaja premlaćivanja. Gotovo sve te prijetnje dolazile su iz redova ekstremne desnice, koju je osnažio i dao joj legitimitet Tomislav Karamarko na dužnosti predsjednika HDZ-a. Govor mržnje se razlijevao proteklih godinu dana Hrvatskom, ali na njega nije bilo nijedne ozbiljne reakcije vlasti, a ni opozicije. Štoviše, mnoge izjave i potezi vladajući su ih ohrabrivali.

Kad su ekstremisti, uz ustaški poklič "Za dom spremni!" i grozne uvrede, jurišali na predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić, policija nije nikoga prijavila poručivši da ih je "bilo previše", pa da nisu mogli ništa poduzeti. Kad su "ustaške zmije", riječima iz svog bogatog opusa verbalne kanalizacije, prije nekoliko dana zaprijetile novinarima Sandri Bartolović i Goranu Borkoviću, policija je zaključila da je riječ tek o uznemiravanju, ali ne i prijetnjama. Vrlo slične prijetnje primila je i prima direktorica Hine Branka Valentić.

Kad je proljetos, usred Splita, napadnut novinar i pisac Ante Tomić, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je i novinarima/medijima resorni ministar, cinično je poručio da se trebamo paziti što i kako pišemo. Željko Glasnović iz HDZ-ovih saborskih klupa je urlao da su novinari najveći neprijatelji demokracije, nastavlja to činiti i kao navodni nezavisni zastupnik,nitko mu nije proturječio niti mu proturječi jer ga, kao, nisu shvaćali i ne shvaćaju ozbiljno.

Politika ih je proizvela, politika ih hrani, politika je odgovorna za zastrašujući pad kulture dijaloga u društvu i ona nam je podvalila govor mržnje pod slobodu govora. Kad je politika u pitanju, šutnja znači odobravanje, a šutjeli su svi – premijer, predsjednica, predsjednik Sabora i šef opozicije; jedan od potpredsjednika Sabora bio je među jurišnicima na Mirjanu Rakić.

Govor mržnje i prijetnje u Hrvatskoj prolaze nekažnjeno, štoviše, govor mržnje i prijetnje svima koji misle svojom glavom su institucionalizirane i kad grme sa saborske govornice, iz ministarskih fotelja, onda je bilo i za očekivati da svaka poremećena i (verbalno) nasilna, kukavička šuša misli kako je zastrašivanje i vrijeđanje poželjno i posve normalan način komunikacije s ostatkom svijeta, a napose novinarima. Taj problem u ovoj zemlji ne postoji od jučer, ali je eskalirao i bilo je samo pitanje vremena kad će nekome pasti na pamet piliti vijke na automobilu predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Istina je da mnogo toga ne štima danas s hrvatskim novinarstvom, istina je da su se, pod pritiskom moćnih političara i biznismena te dijela oglašivačke industrije, srozali profesionalni i etički standardi, ali nemojte misliti da vas se ne tiče napad na slobodno novinarstvo i pokušaj da ga se eutanazira.
Ovih dana politički propagandisti vas pokušavaju uvjeriti kako ste dobili spasiteljsku vladu (tko zna koju već po redu) i da će vam država ili ministar financija podići plaću, a samo zahvaljujući novinarima i slobodnim medijima znat ćete da je to posve netočno jer će plaća najviše rasti najbogatijima i političarima te da država/ministar nikomu ne povećava plaću, nego samo u mrvicama smanjuje svoj strašni harač nad našim novčanicima.

Samo zahvaljujući slobodnom novinarstvu i slobodnim medijima znat ćete da porezna reforma za vas znači skuplju hranu i lijekove i da vam mjesečna primanja uglavnom neće rasti ili će taj rast biti beznačajan. Samo zahvaljujući takvom novinarstvu znat ćete da se problemi s vladavinom HDZ-a i Mosta nastavljaju gomilati i u kombinaciji Petrov-Plenković, da se revizionist Zlatko Hasanbegović, koji se divi "ustaškim mučenicima i herojima" na poziciji ministra kulture, samo nadomjestio Pavom Barišićem, revizionistom koji se divi "ustaškim mučenicima i herojima" na poziciji ministra obrazovanja.

Samo slobodno novinarstvo podsjetit će vas da premijer Andrej Plenković govori gluposti kad kaže da neće dozvoliti da Ina postane samo podružnica MOL-a jer je ona podružnica MOL-a od trenutka kad im je HDZ-ov predsjednik i premijer Ivo Sanader, pod sumnjivim okolnostima zbog kojih mu se ponovno sudi, predao upravljačka prava nad Inom. Zbog takvog novinarstva znate što posjeduje Andrej Plenković i naši političari.

Samo zahvaljujući slobodnom novinarstvu i slobodnim medijima o našim sudbinama više ne odlučuju Tomislav Karamarko, Slavko Linić, Branko Šegon, Mijo Crnoja i brojni drugi likovi koji bi inače bili nedodirljivi. Zahvaljujući takvom novinarstvu, u Hrvatskoj ljude ne smiju prevoziti hidroavioni koji ugrožavaju živote.

Svi spomenuti kao i svi oni koje bi se ovdje moglo navesti htjeli bi da slobodno novinarstvo i slobodni mediji ne postoje jer se nepozvani petljaju u njihove privatne i političke interese. Svima kojima je stalo da žive u uređenoj demokratskoj državi, u kojoj vlada pravo, a ne sila, u interesu je da slobodno novinarstvo i mediji prežive i da se osnaže."
Službena istraga tek ima pokazati jesu li Lekovićeve tvrdnje o pokušaju njegova ubojstva utemeljene ili naprosto plod uplašenog i/li paranoičnog uma (naručena likvidacija novinara ne bi bila nešto novo na ovim prostorima, od Pukanića je strah u tom kontekstu potpuno opravdan), ali bez obzira na njene rezultate, ovo o čemu piše Puljiz o potrebi slobodnog novinarstva kao jamstvu demokratske države - stoji kao samostalan fakt. Neovisno o činjenici da je i sam Leković, kako je precizirao Ivančić, "dao doprinos plemenskom uniformiranju" koje mu sada navodno želi doći glave (velim, o čemu je točno riječ pokazati ima istraga).
Ovom su društvu, naime, uspješno popiljeni ne samo šarafi, već temelji, noge i kompletna konstrukcija. Upravo zbog aut(omat)izma zakašnjelih reakcija tek kada dođu po njih, a više nema nikog da se pobuni.


Post je objavljen 28.10.2016. u 20:30 sati.