Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

RUDNIK UŽASA HUDA JAMA: POKOLJ SE ZBIO POSLJEDNJE NEDJELJE U SVIBNJU 1945.

Petak, 06. ožujka 2009. | čitanja: 35373
Pošalji članak e-poštom Ispiši članak


Huda jama

Zagreb, 6. ožujka 2009. (Večernji list / Petar Grubišić) – »Tako grozan prizor nisam vidjela u svome životu!« Vidno potresena tim je riječima opisala užas i stravu koje je vidjela i doživjela u jednom od tunela rudnika Barbarin rov u Hudoj jami pokraj Laškog, slovenska državna tužiteljica Barbara Brezigar.

Više od 300 posmrtnih ostataka ubijenih ratnih zarobljenika prekrilo je cijelu jamu, a žica kojom su bili vezani, kosti koje vire iz neraspadnutih vojničkih čizama te položaji pojedinih kostura dokazuju da su oni koji su bili zatrpani u tu jamu imali neopisivo jezivu smrt.

»Vidi se da su leševi bili vezani žicom, a mnogima su i smrskane glave, što upozorava da su neki bili ubijeni na okrutan način. Tijela su žrtava mumificirana, jer su u toj rudarskoj jami, koja je bila zatrpana s 400 kubičnih metara zemlje, postojali uvjeti za to, budući da je bio zapriječen dovod zraka«, kaže Zdravko Brečko koji živi u tom mjestu. Još jedan otkriveni partizanski zločin, koji je bio s uspjehom prikrivan punih 66 godina, šokirao je slovensku javnost. Mještani sela Hude Jame, gdje je rudnik sa zatrpanim žrtvama, nerado govore o njemu.

Nisu smjeli prozboriti
»Rođen sam poslije toga. Ma nitko nije smio ni riječi progovoriti o ovom zločinu. Stariji, koji su u vrijeme zločina u tom selu živjeli, uglavnom su ono što su znali sa sobom ponijeli u grob«, kaže mještanin Planko Karelj.

Zločin u tom rudniku dogodio se posljednje nedjelje u svibnju 1945. Partizani su kamionima dopremali zarobljenike koje su izabrali u logorima koji su postojali u Slovenj Gradecu, Velenju, Kranju i na željezničkoj postaji u Celju.

»U rudniku su pogubljeni slovenski domobrani, pripadnici njemačke i hrvatske vojske«, tvrdi jedan od sugovornika na jednom slovenskom forumu.

To potvrđuje i Jože Dežman, predsjednik slovenske državne komisije za istraživanje prikrivenih grobišta, koji kaže da su zarobljeni hrvatski vojnici na pogubljenje u tu jamu dovedeni sa željezničke postaje u Laškom. Mještani Hude Jame, dok je trajao dovoz i likvidacija zarobljenika, nisu smjeli izići iz svojih kuća. Kažu da su zarobljeni hrvatski vojnici dovedeni pješice, a oni iz Kranja i Slovenj Gradeca kamionima.

»Pri ulasku u jamu zarobljenici su morali kleknuti, a zatim su dobili udarac rudarskim krampom po glavi. Njihova su tjelesa bila poredana u jami, a među njima je bilo i žena«, iznosi pojedinosti zločina lokalni Novi tjednik.

Rudnik krije i puno više žrtava
Još se navodi kako su partizanski krvnici angažirali umirovljene rudare iz sela da im pomognu unositi tijela u jame.

Od pogubljenja žrtava 1945. pa sve do 1992., kada je rudnik napokon zatvoren, tamošnji su rudari svakodnevno ulazili kroz okno kroz koje su posljednji put prošle žrtve i prolazili pokraj zatrpanih rovova u kojima se još ne zna koliko točno žrtava leži. Rudnik krije mnogo više od do sada 300 nađenih leševa, jer su u još dva navrata zatrpani ubijeni zarobljenici.

Točne brojke nikad ne ćemo doznati
Mr. Martina Grahek-Ravančić s Hrvatskog instituta za povijest smatra da će rezultati istraživanja ove masovne grobnice biti važan prilog pri određivanju ukupnog broja žrtava. No, kaže da točne brojke nikada ne ćemo doznati. »Međutim, i ova istraživanja potvrđuju dobro znan scenarij koji se primjenjivao pri likvidacijama na brojnim grobištima diljem Slovenije. Nesmiljenost je bila povlastica pobjednika. Obračun sa svim stvarnim i potencijalnim neprijateljima popratila je 60-godišnja šutnja iz koje su izrasli i današnja podijeljenost u javnosti te brojne manipulacije. Jedino se možemo nadati da trenutačan, tako živ interes za ovu temu, ne će ostati samo na razini dnevno-političke rasprave u kojoj se neprestano pokušavaju opravdati određene ideologije ili prema već uhodanu običaju brzo ugasnuti«, napominje ona. (Z. De.)

Svjedoci se još ne odazivaju apelu
»Poslije otkrivanja stravičnih posljedica masovnih ubojstava u oknu Barbarin rov rudnika Huda jama kraj Laškog, slovenskoj se policiji do danas nitko nije javio na javni poziv za svjedočenje u svezi s tim događajima«, izjavila nam je danas glasnogovornica policije Nuška Tavčar. Dodala je da policija zasad o tome ništa ne govori, jer očekuje da ljudima treba vremena. (V. Z.)



Komentari na članak:

Senad Kotromanjic (Utorak, 18. veljače 2014.)
ja znam da je moj djeda Husein Kotromanjc koji je bio u Bosanskoj SS diviziji Zvanoj Handzar Divizija, Pricao da ga je neki Slovenac spasio da ne bih zavrsio kao streljan od partizana ,kad su se povlacili ostaci Hrvastke vojske i Bosanske kroz Sloveniju, On mi je rekao da je vise od stotinu Bosanskih vojnika iz SS handzar Divizije zavrsilo u nekoj Hudoj jami,ja sam mislio da je to on dao naziv nekoj jami sve dok nisam saznao i pogledao da je to mjesto i rudnik u Sloveniji, NEKA JE LAHKA ZEMLJA SVIM PALIM HEROJIMA ZA SLOBODU HRVATSKE I BOSNE,ME ZIVI OSJECAMO VAS BOL I TUGU A I PONOS STO STE STALI NA ODBRANU NASE DOMOVINE SLAVA VAM AMIN

Franjo (Nedjelja, 31. svibnja 2015.)
Meta podivljalih komunista bili su intelektualci , kraljevi oficiri , državni činovnici , ugledni domacini , sveštenici i svi drugi za koje se procenjivalo da predstavljaju temelj tradicionalnog društva kakvo je do napada Nemačke postojalo u Kraljevini Jugoslaviji.Izveštaj Državne komisije Republike Srbije kaže, da su partizani posle Drugog svetskog rata likvidirali 416 đaka i studenata,2892 žena domaćica,jer su im muževi bili četnici,72 novinara,857 trgovaca,kafedjija,345 učitelja,77 glumaca i umetnika.Ne zaboravimo i stotine hiljada ubijenih, utamničenih, izbeglih, kojima je oduzeta imovina.Ozna je u Srbiji ubila 55.000 ljudi, čija su imena i prezimena do danas otkrivena. Taj broj nije konačan jer su naređenja i arhive Ozne uništavane. Procene broja žrtava u komunističkim “divljim čišćenjima” kreću se i do 100.000 ubijenih. Jovo Kapičić je u medijskim nastupima sam priznao da je učestvovao u zločinima i da je svoju funkciju obavljao bez zakonskih ograničenja.Šef komunističke policije Aleks0ndar R0nković je u j0vnom izvješt0ju rek0o, d0 je od 1945. do 1950. godine kroz komunističke z0tvore prošlo oko 3,5 milion0 gr0đ0n0 od kojih je polovin0 bil0 nevin0, 0 trećin0 m0loljetn0....„Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo" - Slobodan Penezić Krcun, prva izjava u oslobođenom Beogradu.....U Đilasovoj knjizi "Pobuna i vlast" na jednom mestu Đilas piše da je „Jugoslavijom upravljao Izvršni biro CK, koji se uopšte nije sastajao“, a činili su ga: Tito, Ranković, Kardelj i Đilas,a da je ta četvorka donosila sve najvažnije odluke, pa i presude, koga na robiju, a koga likvidirati....

stipe ćurić (Ponedjeljak, 15. veljače 2016.)
tražim posmrtne ostatke svog nestalog strica Jakova Jakiša Ćurić, koji je nestao u vihoru rata. Jeli se možda njegovi zemni ostaci nalaze u nekoj od jama. Možete samo zamisliti kolika mi je želja za utvrđenjem njegove sudbine a sigurno je puno propatio u nečovječnim postupanjima onih zlikovaca koji su odlučivali o njegovoj sudbini. Vjerojatno ti isti zlikovci nisu imali ljudske savjesti kad su činili takva zvjerstva, a sumnjam da im je ikada proradila, a ukoliko ipak je, onda je i ostatak njihova život prošao u neslućenim mukama. LJUDI, NEPONOVILO SE ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !.......................







Post je objavljen 27.10.2016. u 10:32 sati.