Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DA LI JE VAŠE ZEMLJIŠTE ZLOUPOTREBLJENO - RADI ISPLATE POTICAJA?




PROVJERITE !

Na konferenciji za novinare koju je održao 24. 10. povodom AFERE upisa tuđeg zemljišta u ARKOD, radi primanja poticaja, ministar poljoprivrede dipl. iur Ministar Tolušić pozvao je sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta da provjere nalaze li se njihove čestice u ARKOD sustavu preko javno dostupnog Internet servisa www.arkod.hr, a u slučaju da za to nemaju tehničke mogućnosti mogu se javiti u najbliži ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne agencije ili Savjetodavne službe s dokumentacijom o vlasništvu.
U međuvremenu će stručne službe Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preispitati sve akte i pravilnike koji su na snazi da bi se utvrdile i ispravile odredbe koje su omogućavale zloupotrebe. Provjeravaju se sve čestice koje su u ARKOD unesene temeljem izjava dvaju svjedoka. U tijeku je priprema novog pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta koji će onemogućiti upis i korištenje zemljišta bez suglasnosti vlasnika.

Temelj za isplatu potpora je korištenje poljoprivrednog zemljišta i to je regulirano slijedećim zakonskim aktima:

Uredbom (EU) 1306/2013 o financiranju, upravljanju i nadzoru Zajedničke poljoprivredne politike EU (čl.72. stavak 1.)

Zakonom o poljoprivredi (NN30/15), koji u čl. 31. točka 3. kaže da se prava na plaćanja dodjeljuju za prihvatljive hektare poljoprivredne površine koje je poljoprivrednik imao u korištenju (ucrtane u ARKOD) na datum 10.7.2015.

Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 35/15) koji u članku 8. propisuje kaže da se podaci o ARKOD parcelama dobivaju na temelju izjave poljoprivrednika, uz pomoć programske podrške koja omogućuje fotointerpretaciju poljoprivrednih površina na DOF-u (digitalna orto-foto karta) i određivanje granica.




Post je objavljen 26.10.2016. u 06:40 sati.