Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

ŠTO MUŠKARAC MORA DATI U ZAJEDNIŠTVU 5. - Muškarci i žene




Suodgajanje djece

Što čvršću cjelinu čine roditelji, to je dakako bolje za djecu, pod uvjetom da se roditelji ne udruže protiv djece. Razumije se da je važno da roditelji svojoj djeci ne govore, odnosno dopuštaju potpuno različite stvari. Dijete ne može drugo nego izgubiti orijentaciju ako mu otac zabranjuje ono što mu majka dopušta.

Isto tako nije dobro ako su roditelji bezuvjetno složni, i ako djeca nikada nemaju šanse protiv njih. To je posebno loše u slučaju ako se dijete ne osjeća shvaćenim, ako misli da se prema njemu nepravedno postupa i ne suosjeća s njim. Zato neprekidno ponavljam: prema djetetu se trebaš odnositi s ljubavlju i poštovanjem. Imaj stalno pred očima da je tvoje dijete u svom prijašnjem životu moglo sakupiti najmanje isto toliko znanja kao i ti. Neka te ne zavarava to još malo tijelo, već gledaj na njega jedino kao na priliku da djetetu pružiš posebno mnogo ljubavi i razumijevanja.

Ako ne shvaćaš svoje dijete, ako te često ljuti, ako nalaziš da je „tvrdoglavo“, tada meditiraj, poduzmi terapiju, razgovaraj s prijateljima, ali ni u kojem slučaju nemoj misliti da je problem samo u djetetu. Ti uvijek sudjeluješ sa više od 70%. U gotovo svim slučajevima tvoje dijete živi tvoje probleme, a ne svoje.

Naravno da postoje karmički zapetljaji. Ali oni se u većini slučajeva sastoje u tome da roditelji prema svojoj djeci krivo postupaju. To je u prvom redu povezano s karmom roditelja, a zatim automatski postaje karmom djece.

Zato se odnosi prema djetetu s ljubavlju, razumijevanjem, jasnoćom i jasnim načelima, tj. sa strahopoštovanjem prema Bogu – to je najbolji način da se izgradi sretna obitelj.

Sada ćeš reći da to uopće nije tako jednostavno! Ja međutim uzvraćam pitanjem: nije li također vrlo teško i na duže vrijeme jako naporno sebe uvijek činiti tako malenim? Zašto ne misliš da si Bog? Da sve te osobine čine tvoje biće i da zato svome djetetu ne daješ iz oskudice nego iz punine? Daj, vjeruj čvrsto u to da možeš davati, i davat ćeš sve više i više.

Na žalost mnogi muškarci uopće i ne dolaze na tu pomisao. Oni su već i zbog toga zajedno sa ženom u opoziciji prema djeci, jer nisu prisutni. Njih jednostavno nema. Nestali su. Bez obzira nalaze li se u kući li ne. Oni jednostavno nisu prisutni. Nedohvatni su kako za svoju ženu tako i za djecu. Oni misle da su ionako suvišni u kući, pa se zato skrivaju iza svog posla, bilo kakvih obveza, termina, navodnih izvanjskih nužnosti. Istina je međutim ta da sa svim tim ne žele imati posla.

Na to mogu samo reći: na to su trebali ranije misliti! Seksualnost nije nikakva igra. Mnogi je tako shvaćaju, ali ona to nije. Seksualnost ima veze s Božanskom stvaralačkom snagom. Sve što je božansko, označeno je ljubavlju, odgovornošću i služenjem. Na isti način bi se i ti trebao odnositi prema seksualnosti. Jer dijete se brzo začinje, ponekad tu uopće ne pomažu kontraceptivna sredstva.

Ako je dijete tu, ti se kao otac ne smiješ izvlačiti iz odgovornosti. Dijete te treba isto toliko koliko i majku. Jedan od razloga zašto su društva na Zapadu u tako lošem stanju je između ostalog taj što mnoga, mnoga djeca stvarno ili u prenesenom smislu odrastaju bez oca. I ti čudni dogovori o posjećivanjima nakon rastava u osnovi nisu ništa drugo nego kap vode na vrući kamen. Djeci su roditelji potrebni u svakodnevnom životu. Otac koji se pojavljuje jednom tjedno ili čak i svaki drugi tjedan nije mnogo bolji od uopće nikakva oca. Vi to ne želite shvatiti, jer je mnogima od vas rastava važnija od dobrobiti vaše djece. Znam da postoje slučajevi u kojima djeca više trpe od svakodnevne svađe nego od konačne rastave. Ali i takve svađe bi se mogle izbjeći, kada bi oba roditelja imala manji ego. Ja mogu reći samo na način koji odgovara istini: rastava ima uvijek veze s pobjedom ega, i s time što partneri premalo ponavljaju Ime Gospodinovo (namasmarana). Da su oboje obuzdali svoj ego, da su prakticirali namasmaranu, sasvim bi sigurno pronašli mogućnost da ostanu zajedno.

Djeci su potrebna oba roditelj. Sve su drugo rješenja iz nužde. Prirodno je da čovjek koji je izgubio nogu pokuša hodati uz pomoć štaka. I ako napreduje, reći će da mu ide dobro. Usprkos tome gubitak noge je veoma bolno iskustvo, koji nitko ne želi dobrovoljno preuzeti na sebe. Ista je stvar s odrastanjem bez oca. Djeca se aranžiraju. Ona racionaliziraju situaciju tako da kažu kako im je ipak dobro samo sa majkom. Ali u osnovi im nedostaje nešto presudno, kao npr. življeni, pozitivni muški dio u odgoju, a time i u njihovu odnosu prema životu, zbog čega će to možda cijeloga života tražiti.

Budi zato djeci ne samo tjelesni nego i duševni otac. Budi tu za njih. Daj im oslonac, razumijevanje, ljubav, granice koje su im potrebne da bi postala potpuni ljudi.
Za to te tvoja žena treba najmanje isto toliko koliko te i djeca trebaju. Teret koji nosi žena pri odgajanju djece golem je. Mnogi muškarci to uopće ne mogu shvatiti, zato što se u većini slučajeva ne upuštaju toliko u osjećaje, suosjećanje i osjećanje; oni se ne mogu i ne žele toliko upustiti u to kao žene. Zato jedva da mogu procijeniti koliko mnogo žena daje duševno. Zahvaljujući svojoj osjećajnosti žena je mnogo podložnija psihičkim promjenama od muškarca, što je još pojačano mjesečnim kolebanjima u njezinu hormonalnom sustavu. Zato je Gospodin tako uredio da se pored žene i djece nalazi i muškarac kao oslonac. To je za duševnu ravnotežu žene često od presudnoga značenja.

Zato je najbolje da odmah zaboraviš na pomisao da bi odnos imao veze jedino s radošću, strašću i razonodom. Odnosi imaju veliku, mnogo veću vrijednost nego što vi to dana pretpostavljate. Oni ti pored radosti i uživanja pružaju i mogućnost da postojiš za druge. Služenje je za vas u današnje doba gotovo zastrašujuća riječ, ali ono je sol života. Bez služenja ne može ni jedno društvo nastati ni opstati. Bez služenja ni jedan par ne može ostati zajedno. Bez služenja nema budućnosti ni jednom čovjeku. Pogodi, zašto danas ima toliko rastava, toliko suza, toliko mnogo razočaranja, toliko mnogo gorčine. Krivnja posve sigurno nije u nezadovoljenim užicima, već je u tome što danas nitko ne može služiti i kada bi htio, jer je u tom slučaju izložen ismijavanju. Kako žalosno!

Kao muškarac trebaš služiti svojoj obitelji na taj način da joj budeš pouzdanim, opipljivim osloncem. Tada se događa čudo: tada ne samo da si shvatljiv svojoj ženi i djeci, već postaješ bliskijim i samome sebi. Budi tu za druge, i bit ćeš i za sebe. To je Čudo života, koje sam Ja došao naučavati.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html





Post je objavljen 24.10.2016. u 09:11 sati.