Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 32


Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Dva aršina

Čitam: Dvojica kosovskih Hrvata (fra S.G.K. i don A.M.), koji su bili žrtve komunističkog diktatora Enver Hoxhe, bit će beatificirani 5. studenog A.D. 2016. u Skadru u Albaniji zajedno s još 35 „mučenika koji su brutalno mučeni jer su se odbili odreći se pripadnosti Katoličkoj crkvi.“

Komentar cinika:
Nemam ništa protiv da budu kanonizirani, ali zanima me, kad će Vatikan beatificirati „žrtve Inkvizicije“, koje ne samo da su mučili, nego su ih 'pekli na vatrici' (Giordano Bruno, pjesnik, filozof i svećenik), samo zato „jer su se odbili odreći, primjerice, bogohulne ideje da se Zemlja vrti oko Sunca“? Eto prošlo je preko 400 godina a oni nikako da dođu na red!


Bilo kuda, Bandić svuda!


Čitam: Bandić odlučio: „Dok sam ja tu, lunaparkovi u Zagrebu su strogo zabranjeni!“

Komentar cinika.
To je OK. Zaista nema potrebe da građani Zagreba plaćaju skupe ulaznice za luna park kad im njihov gradonačelnik svaki dan odigra neku novu predstavu besplatno.


Nove snage uličnog zakona


Čitam: Bio je to klasični linč.Organizirani progon. Javno zastrašivanje i prijetnja. Umirovljeni .vojnici na okupu (i naravno jedan, novi, u kolicima; Glogoški je za staro željezo, op.s.c). Ljudi koji oružje drže na noćnom ormariću. Okupili su se da iznesu optužnicu novoj ministrici kulture Nini Obuljen, i donesu presudu: kriva je!!!

Komentar cinika:
Eto, može na vlasti biti i „njihova“ Vlada, „borci“ za Hrvatsku neće ni njoj ni Predsjedniku stranke dozvoliti da bira ljude za koje on misli da su mjerodavni za neko ministarstvo.
Bili se ovi novi '“zakonodavci s ulice'“ javili „za riječ“ da kojim slučajem imenovanje spomenute gospođe za ministricu kulture nije značilo 'šupiranje' (blagorečeno) kontroverznog Hasanbegovića? Vjerojatno ne! Tada im ne bi smetali svi njezini, od uličnog prijekog suda, utvrđeni 'zločini'.


Ako je i od 'dotura' Sesardića, previše je


Čitam. Dr. Neven Sesardić izjavljuje :“Bijelci su inteligentniji od crnaca, a ta razlika u inteligenciji značajno je uvjetovana genetskim faktorima. To znači da je crnačka inteligencijska inferiornost u odnosu na bijel rasu urođena!“

Komentar cinika
Izgleda da spomenuti 'dotur' ne zna da je bijela (inteligentnija) rasa došla iz Afrike. A možda on smatra da su u vrijeme te seobe Afrikanci bili bijele boje ili pak da su bijelu rasu stvorili izvanzemaljci?

P.S. Inače, sa sličnim 'umovanjem' časnog dotura' bavio sam se na svom blogu već dva put: 28.9.2008. i 30.5.2009. godine.

Lezi hljebe da te jedem

Čitam: Narodne novine d.d. dobila su dva nova člana Uprave, i to kandidate s MOST-ove liste koji su postavljeni u posljednjem trenutku mandata MOST-ova ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

Komentar cinika.
Mora da je spomenuti T.P. od Svevišnjeg dobio informaciju da su mu nasapunali ministarsku dasku i da će odletjeti, pa se brže bolje potrudio podijeliti nešto 'hljeba' svojim kolegama, inače 'oštrim' protivnicima politike uhljebljivanja.

Čiji je zakon jači?


Čitam: gotovo pred svakom bolnicom za koju se zna da vrši legalne pobačaje, stoji po nekoliko vjernika s transparentima protiv tog 'zločina', u rukama drže krunice i mrmljaju molitve za spas nerođenog djeteta.

Komentar cinika
U redu, to je njihovo pravo (za pravo žene koja se, vjerojatno, teško odlučila na taj korak i sad mora proći kraj njihovog 'špalira' – kao što su novopridošlice dočekivali starosjedioci na Golom otoku - njih uopće nije briga), no postavljam pitanje:
Ako je 95 % Hrvata katolika i ako se zna da njihova vjera i Crkva ne odobravaju pobačaj, zašto, pobogu, to onda žele zabraniti šačici onih jadnih 5%, recimo ateista i agnostika. Pa zar njima nije kanonski zakon koji ne dozvoljava pobačaj jači od svjetovnog? Ili pak možebitno oni ipak nisu baš tako veliki vjernici, pogotovo kad stvar 'zagusti'?



Post je objavljen 21.10.2016. u 19:19 sati.