Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/saywhatyouwant

Marketing

Oduševljena Carlom!

Pozdrav blogeri.
Želim zahvaliti Geomiru koji mi je u komentaru na predhodnom postu ostavio link jedne online knjige. Pročitala sam poglavlje vezano za temu o kojoj se na mom blogu posljednjih dana vode bitke i oduševljena sam. Pa, eto, u ovom postu ću malo prokomentirati neke stvari, nadam se da ovaj puta neću izazvat internet rat kao neki dan.
Autor knjige je Carl Sagan, a knjiga se zove Koliko sunaca, koliko svjetova -- > LINK

Pročitala sam 15. poglavlje knjige kojemu je tema abortus. Autor je iznio argumente za dva stajališta, onih koji su za život te onih koji su za pravo na izbor. Autor je jako dobro objasnio stajalište osoba koje smatraju da je pravo na život veće od prava na izbor i suprotno.

Ako namjerno ubijete ljudsko biće, to nazivamo ubojstvom. Ubijete li namjerno čimpanzu - biološki našeg najbližeg srodnika s kojim dijelimo 99,6 posto aktivnih gena - to ne nazivamo ubojstvom. Pojam ubojstvo danas se isključivo odnosi na ubijanje ljudskih bića.


E moj Carl, kako si ovo dobro rekao. I sad se ja eto pitam, zašto se zagovornici prava na život pridržavaju prava na život kada je riječ samo o nama, ljudima. Zašto se ne pridržavaju kada su svi organizmi u pitanju? Zašto smatraju životinje manje vrijednima od nas? Zašto se u današnje vrijeme smatra da bi se trebao cijeniti samo ljudski život?
....

Dakle, ako se samo osoba može ubiti, kad plod postaje osobom? Kada mu lice postaje posve ljudsko, krajem prvog tromjesečja trudnoće? Kad plod počne reagirati na podražaje - i opet na kraju prvog tromjesečja? Kada postane dovoljno aktivan da se opazi kao ''oživljavanje'', obično polovicom drugog tromjesečja? Kad se pluća toliko razviju da plod, ako baš ustreba, može samostalno disati u vanjskom zraku?


Slažem se i s ovime. Smatram da plod ne postaje osobom, živim bićem, dok ne poprimi neke karakteristike živog bića. U prvom tromjesečju tih karakteristika još uvijek nema. Tu su samo neke naznake da će možda biti, da se počelo razvijati, a svi dobro znamo da i to može propasti, zar ne?


Znam da ću zbog ovog posta opet biti napadnuta od pojedinaca, ali ja sam napisala svoje mišljenje i smatram da bi ga svi trebali poštivati, čak i ako se ne slažu sa mnom. Svima preporučam da pročitaju barem ovaj odlomak vezan za abortus. Ja ću definitivno pročitati cijelu knjigu, nadam se da ću imati vremena. I dalje smatram da bi žene trebale odlučivati žele li zadržati dijete ili ne, ali to je samo moje mišljenje, ja sam samo jedna nebitna sitnica ovoga svijeta, ništa više.

Lijep pozdrav.
Post je objavljen 08.10.2016. u 18:48 sati.