Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vkrnic

Marketing

Jubilarni broj Zvjezdice: “Ja bih htjela biti više od običnog glasnika. Htjela bi pričati s vama"

Dobar dan, zovem se Zvjezdica (ja sam tiskani glasnik). Kako ste? Znam, znam. Sigurno vas je zbunilo pitanje, ja sam ipak samo glasnik. Pa, u tome je stvar. Ja bih htjela biti više od običnog glasnika. Htjela bi pričati s vama. No, postoji problem. Znate, ja imam nedostatke, moglo bi se reći invaliditet. Ja ne čujem i ne vidim. Zapravo, kao što možete čuti, ja i ne pričam. Zanimljiva stvar je da iako sve to ne radim, ipak “govorim”. Sada ćete još pomislit da sam poludjela, ali ja stvarno govorim. Poslušajte kako dok čitate, čujete moj glas. Ne ušima već mislima… Sad mi je lakše. Sad kad ste me čuli možemo razgovarati. Zanima vas što vam imam reći. Hm, ima puno različitih tema, mnoge su nove. Zapravo, svaka tema je glas nekog od suradnika, gostiju, stručnih osoba, članova udruge Loco-Moto i prijatelja. Tvoj glas!
Tako počinje jubilarna 20 Zvjezdica (Glasnik Udruge osoba s invaliditetom Loco-Moto, koja broji preko 300 članova) . Ovaj broj koliko god želio biti optimističan, obilježio je gubitak velikog sportaša/prijatelja/ prvaka Hrvatske u boćanju za OSI. Gubitak velikog čovjeka u svakom smislu te riječi Danijela Vujića ( 984-2016) obilježio je ovaj broj Zvjezdice.“ Nećemo reći zbogom, jer ne prihvaćamo oproštaj i zato doviđenja prijatelju, doviđenja…“
Zvjezdicu smo opet uspjeli učiniti pozitivnom. Naravno uz nas je bila cijelo vrijeme Gordana Mišković, koju svi znamo kao Goga. Njezine savjete smo slušali i uvažavali, naravno, skoro sve.
Eko Horty Lab. Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića” iz Slavonskog Broda je nadaleko poznata po uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova. Prije dvije godine proveden je project Eco Horty Lab i u skopu kojeg su strukovni profesori i učenici škole stekli edukacije za organsku hortikulturnu proizvodnju hrane na povišenim gredicama.
Kako je sistem povišenih gredica inovativna tehnologija u vrtlarstvu koja ne samo da daje veći i kvalitetniji urod, nego je i prihvatljivija za obradu, pogotovo osoba s tjelesnim poteškoćama, pa tako i osoba s invaliditetom, SŠ Matije Antuna Reljkovića se odlučila za nastavak projekta pod nazivom Eco Horty Lab II.
Nositelj projekta je SŠ Matije Antuna Reljkovića, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom Loco-Moto i Ekonomsko-birotehnička škola. Suradnici na projektu su Volonterski centar Slavonski Brod i HZZ Podružnica Slav. Brod. Vrijednost projekta je 192.404,84 €.. Opći cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom i podići njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, povećavajući razinu njihove zapošljivosti i samozapošljivosti, te njihove integracije na tržište rada kroz edukacije u skladu s potrebama tržišta rada. Specifični cilj je povećati konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje osoba s invaliditetom kroz poboljšanje njihovih kompetencija edukacijama o proizvodnji i plasmanu organske hrane, te njezine promocije među stanovništvom BPŽ.
Projekt je opisan kao i njegove faze, naravno uz odlične galerije slika. Saša Kusanić i Vladimir Juras pisali su o edukacijama i putovanjima.Osobni asistenti su doslovno desna ruka , pa i lijeva za OSI.
Teme iz kulture su područje Višnje Varošić, kao i Dunje Šimunović, koja je za ovaj broj napravila odličan intervju s Biljanom Ljubović iz udruge “Vrapčić”. U ovom broju predstavio nam se i član i volonter Mihael Skert.
Mi nismo Anđeli odlična kolumna Danijele Uljatovski koja razgolićuje i otkriva brojne predrasude o OSI na vedar način i zapamtite: „ Da smo pali iz raja imali bismo krila pa ne bismo morali koristiti kolica“
Moždani udar, toplice i odbijenice su tema kojom se bavi Marina Bionda i piše u njoj gluposti birokratskih pravilnika (diskriminirajućih) kod (ne)odobravanja toplica. Marina dobila plaketu Hrvatskog olimpijskog odbora kao najsportašica za 2015, kao i plaketu i priznanje od grada i županije.
Boćarski klub za osobe s invaliditetom “Dan” koji vodi Dora Bašić. godinama je u vrhu u RH. Dora je napisala članak o aktivnostima kluba. Šahovski klub ŠKI Kralj i škola šaha rade punom parom. Napredak je iz sezone u sezonu vidljiv. Damir Lović sportski entuzijasist (Da li treniraš?). Kod njega ne važi ona važno je sudjelovati, ali on ruši barijere. Nagodinu možemo očekivati da naš grad dobije trećeligaša u kojem igraju isključivo OSI i uredno pobjeđujemo „ zdrave“. U isto vrijeme klub muči kako kupiti šahovske garniture, šahovski sat. To je SF.
U ovom broju napravio sam intervju s županom. Nakon prošlog s gradonačelnikom, došao je red na župana, ali nismo puno o politici.
Marizela Vuković pisala je o Katarinskom sajmu, na kojem svake godine sudjelujemo.
Gospođa/teta Nada Šimić napisala je Odu ženi, Gordana Mišković Ogledalo laže.
Očima Karla Plehandžića 2 treba pročitati, kao i prvi dio. Karlo nam je osvježenje i njegov stil pisanja, kao i praćenje njega kao OSI iz njegovog kuta.
Na kraju dolaze kadrovske osvježenja.Tomislav Gol a/k/a Stari mačak Tom štafetu grafičkog urednika je predao uspješnoj novoj grafičkoj urednici Ireni Vukoje .
Pred nama je dvadeseti broj Zvjezdice. Hvala svim članovima redakcije i isprike ako sam nekog zaboravio .Naklada nam je 600 primjeraka. Uspjeli smo OSI više ne pišu 80% Zvjezdice, nego skoro 100%. Po broju izdanih primjeraka i vlastitoj kao tiskanog medija zadovoljni smo. Zvjezdica ide dalje. Tu smo i dalje i bit ćemo. Stoga sponzori navalite…



Post je objavljen 04.10.2016. u 21:12 sati.