Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotići i gljive

Jedan od većih problema koji može zadesiti objektiv fotoapaata jest da se u objektivu fotoaparata nastane gljivice. One se manifestiraju u obliku manjih ili većih sivkasto-zelenkasto-smećkastih mrljica ili "paučinastih" tvorbi...

Primjeri objektiva napadnutih gljivicama: SLIKA 1, SLIKA 2...

Kada i zašto objektiv napadaju gljivice?

Glavni razlog pojave gljvica u objektivima je vlaga. Gljive vole vlagu. Ako je objektiv dugo vremena pohranjen u toplom i vlažnom okruženju, lako se može dogoditi da ga napadnu gljivice.

Koji se problemi javljaju kada gljivice napadnu objektiv?

Ako se gljivice nisu jako proširile po lećama, neće biti nekog prevelikog utjecaja na kvalitetu slike (no to ne znači da se činjenica da u objektivu ima gljivica smije zanemariti) . U ekstremnijim slučajevima može se dogoditi mutna slika (kompletna ili samo dio), odnosno razni "flekavi" ili mutni artefakti na slici.

Dodatni je problem taj što gljivice u objektivu mogu oštetiti zaštitne i antirefleksne premaze na lećama, a u nekim ekstremnijim slučajevima i čak i nagristi leće... Isto tako, mogu u nekim slučajevima čak "zaraziti" i druge objektive ili sam fotoaparat (jer se spore gljivica prenose zrakom).

Kako spasiti objektiv od gljivica?

Prvo treba reći da je svakako bolje je spriječiti nego "liječiti". Objektive bi, ako ih se ne koristi, trebalo držati na suhom mjestu, i mjestu gdje nema puno prašine. Futrole za objektive su vrlo dobra investicija, jednako kao i paketići (male papirnate vrećice) silika-gela.

No, kad jednom gljive napadnu objektiv, one se najčešće ne nalaze samo na površini nego i u unutrašnjosti objektiva, na unutarnjim lećama, a kako bi ih se odstranilo i očistilo leće, treba doslovno "raskopati" objektiv.

Prva, skuplja opcija, je nositi objektiv u servis. Druga, jeftinija opcija, je pokušati objektiv očistiti u kućnoj radinosti, no upuštanje u takav pothvat je samo za one koji se u to razumiju, jer se u suprotnome može napraviti više štete nego koristi...

Jedan takav "uradi sam" tutorial:
How to Remove Fungus from a Lens

Post je objavljen 03.10.2016. u 20:05 sati.