Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ljudi, izbori su bili regularni, nepravilnosti minimalne, ne trošite na to vrijeme!

Živciram se zbog stvari koje u Hrvatskoj ne valjaju (iako manje s godinama - sve više sam mentalno udaljen, a pomaže mi i filozofija univerzalističkog mizantropizma). Također se živciram kad ljudi stvaraju buku ni oko čega i troše vrijeme na gluposti.

Izborni rezultati nisu regularni a država se češlja

Bilo je nekih nepravilnosti, koje fakat nisu utjecale na rezultat, na JEDAN PROMIL od 4237 izbornih mjesta. Dvije žalbe su bile uvažene i konačni rezultat korigiran. To je fantastično dobro! Izborni proces je kod nas vrhunski vođen i nadziran, u samom smo svjetskom vrhu. Neusporedivo sa situacijom u Austriji, gdje je bilo stotine prigovora pa na kraju ponavljaju drugi krug predsjedničkih izbora. Puno bolje nego u SAD.

18 patuljastih strančica, koje su sve zajedno dobile oko 1% glasova, žale su kako su pokradene. Bespredmentno.

Potpuno je deplasirano oko toga dalje gristi. Jedino je još aktualno završiti sređivanje registra birača i osigurati dalje kontinuirano ažuriranje. Društvenu energiju trebalo bi usmjeravati u puno vanije stvari. Ne se inatiti oko detalja, nego promišljati policy mjere i na njih usredotočiti građanski aktivizam.

Promjene u zakonu o političkim strankama, nadzor nad financijama i unutrašnjom demokracijom, puno bolje reguliranje predizborne kampanje, suvisle izborne jedinice, ukidanje zajedničkih lista više stranaka... Nažalost je UIO tu bio uskočio kao slon u staklarnu i faktički upropastio napore GONG-a i drugih u tom smjeru (čemu zahvaljujemo da je uopće uveden preferencijalni glas). a to je možda i bio cilj.

Inatiti se i duriti, osporavati generalne rezultate izbora, najavljivati tužbe europskim sudovima, nema smisla. Gubitak vremena i energije. Nema nikakve šanse da će netko ove pritužbe ozbiljno shvatiti.

Misliti strateški, a ne aferaški. Ovo je kao da se kirurg usredotoči na obradu rane na ranjenikovom malom prstu, dok zjapi rana na grudima. Ili, prema sintagmi iz naslova gornjeg tekst, češljati se dok kuća gori.

To bi (liječiti ranu na grudima), u nekom boljem svijetu, trebalo pokrenuti civilno društvo, kad su stranke već pojmove strategije, koncepcije i nedajboginjo ideologije posve zaboravile.

Jest, jedan ozbiljni problem su odstupanja u broju registriranih birača po izbornim jedinicima. To je ozbiljan problem, koji se mogao riješiti, ali eto već četiri sastava sabora su to propustila. Svakako to treba popraviti. Trebalo bi uvesti suvisle jedinice, pa nek ih je pet ili deset, tako da Zagreb bude jedna jedinica jer to je jedino suvislo, itd.. Ali, nema svrhe unatrag se žaliti da zbog toga izbori nisu regularni, jer bi onda trebalo poništiti i rezultate izbora 2015., 2011. i 2007.. Jednostavno, nema smisla trošiti vrijeme na živciranje zbog takve aljkavosti zakonodavaca. Dajmo jasne, suvisle prijedloge za budućnost, lobirajmo i javno zastupajmo da se provedu.

(Razlike u broju registriranih birača po IJ nisu - na sreću! - utjecale na raspored mandata lista u Saboru. Najveće odstupanje prema dolje - vrlo nizak broj birača - je u Slavoniji, u IV. i V. IJ, a najveće prema gore je u Dalmaciji, u IX. i X. IJ. U. Kako u obje regije dominira HDZ, odstupanja se međusobno poništavaju. Mešutim je regionalno Dalmacija podzastupljena, a Slavonija nadzastupljena. To treba ispraviti.)


Post je objavljen 30.09.2016. u 14:22 sati.