Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Čitao sam knjigu "Marsovac" (Andy Weir), pa ako vas možda zanima…

Na jednoj grupi na facebooku ("Što čitam") povremeo objavljujem bilješke o knjigama koje čitam. Evo prenosim ovdje jutrašnji zapis, možda nekome bude zanimljivo!

marsovac (knjiga Andy Weir)Upravo sam pročitao Andy Weir: "Marsovac". Nakon dugo vremena, jedan klasični, tvrdi (ili "čisti" - hard, pure) SF u stilu "zlatnog doba", 1940-1960., zasnovan na tehnologiji i svemirskim putovanjima, bez puno "psihike" i bez natruha fantasyja ili pseudoznanosti. Sličan zaplet kao u odličnom filmu "Gravitacija", samo je ovdje astronaut izgubljen na Marsu i njegova borba za život traje skoro dvije godine.

Vrlo dramatično, ali zahtijeva da volite takvu vrstu zapleta i da se možete udubiti, bar minimalno razumjeti i oduševiti (ne morate biti geek, najzad ni ja nisam) oko tehnoloških izazova koje on mora riješavati, jer mu i elementarni životni uvjeti ovise o visokoj tehnologiji. (Pravi geekovi će sigurno naći razne tehničke greške. Osobno sam zadovoljan time, da ugrubo imam predodžbu o čemu se radi kad govori o problemima dobivanja kisika, recikliranju vode, dobivanje plodnog tla i uzgoja krumpira, osobinama tla, pješčanim olujama, šatorskim krilima, roveru …) Dinamiku radnje odlično vodi - izazov, rješavanje, opuštanje, nov izazov... Općenito, u odnosu na zlatno doba, danas se traži mnogo bolje vladanje tehnikom pisanja.

Autor je računalac ("nerd", kako sam kaže), otac mu je fizičar elementarnih čestica i ljubitelj klasičnog SF-a s bogatom knjižnicom. Pedantno je proučavao sve što znamo o Marsu, te zasnovao priču u potpunosti na postojećim tehnologijama. Psihologiji likova, uključujući protagonista, je posvećeno malo vremena, ali skicirani su zadovoljavajuće. Protagonist je "čovjek zadatka", rješava probleme kako mu naiđu, a pritom je visokointeligentan pa sagledava i dugoročno. Nema psiholoških dubina, ne pada u krize depresije. (To je bilo vrlo rijetko u zlatno doba, da su likovi psihološki dublji od lokvice. zubo Tada je i seks bio zabranjen, ne samo scene nego i natuknice, a i ovdje se spominje u samo nekoliko rečenica.)

Autor je knjigu prvo objavljivao besplatno na blogu, zatim kindle verziju prodavao za 99 centi, 2012., i prodao u tri mjeseca 35.000 kopija, što je bilo dovoljno da se književni i filmski agenti zainteresiraju. Tiskana verzija se pojavila tek 2014.. Na uspjeh je sigurno utjecao i uspjeh filma "Gravitacija" sa Sandrom Bulock u sličnoj ulozi, ujesen 2013.. Prava na snimanje filma prodana su istovremeno kad i za tiskanu knjigu, i film se pojavio u listopadu 2015., režirao je slavni Ridley Scott, s Mattom Damonom u glavnoj ulozi.


Post je objavljen 29.09.2016. u 08:29 sati.