Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anita-martinac

Marketing

14.studeni 2015. Medaljon u Napredku

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u Mostaru priredilo je susret – tribinu u čast srebrnog jubileja 1990 - 2015. obnoviteljskog rada mostarskog Napretka i predstavljanje romana 'Medaljon', autorice Anite Martinac.

Prof. Tihomir Marić, predstavljač knjige, usporedio je Anitin roman s romanima velikih svjetskih književnika, te kazao kako će roman "Medaljon" ući u povijest hrvatske književnosti je "to je prva knjiga koja na ovaj način govori o stvarnosti, o istini koja se dogodila. Svi smo mi o tomu pričali, ali Anita je jedna hrabra žena koja je o tomu napisala jednu divnu knjigu koja se da pročitati od prve do zadnje stranice bez prestanka."

"Jedan veliki francuski politolog Jean Baptiste Duroselle napisao je knjigu 'svi veliki imperiji će propasti" i propali su svi dosadašnji imperiji jer su se održavali silom, a sila je vremenski ograničena i kad prestane ta sila, nema više ni imperija. Isto tako je propao i komunistički imperij, a evo, sinoć smo u vijestima slušali, najavljuje se neki novi imperij, koji se do sad zvao fundamentalizam. Sad ga zovu Islamska država i on čini slične stvari kao što su činili komunisti o kojima piše Anita", kazao je Marić.

Marić je zaključio predstavljanje knjigom s riječima i nadom da će se po ovoj knjizi napraviti i film.

Prisutnima se obratila i književnica Anita Martinac. "Roman je za pola godine dobio i drugo izdanje. Dobila sam jako puno pozitivnih kritika od čitatelja, ali više od svega mi je važno da se sazna istina", kazala je Martinac.

HKD Napredak danas broji 1410 članova, a u ime društva posjetiteljima se obratio predsjednik fra Andrija Nikić. "25 godina ili četvrt stoljeća poseban je vremenski period, jedno razdoblje gdje smo počli od ničega, a razvili smo se u društvo s velikim brojem članova i to je naše najveće bogatstvo", kazao je Nikić.

"Neka ovaj jubilej svakome dozove u srce ohrabrujuće Isusove riječi: 'Ne bojte se'. Mi nismo na proračunu, ni općine, ni županije, ni države, ni Crkve, ni Caritasa nikoga. Ali Božja providnost je učinila i čini da smo opstali i da ćemo opstati ubuduće. Zato se preporučamo našim zagovornicima", kazao je Nikić.

U glazbenom dijelu sudjelovale su članice Društva sv. Ante iz Cima i fra Marin Karačić.
- See more at: http://www.pogled.ba/clanak/foto-na-25-godisnjici-hkd-napretka-mostar-predstavljen-roman-medaljon-anite-martinac/77030#sthash.Y6taXJ1d.dpuf



Post je objavljen 14.11.2015. u 09:55 sati.