Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Foto-tužibabe"

Pojavom digitalnih medija (uključujući i digitalnu fotografiju), interneta i društvenih mreža pojavile su se tzv. "foto-tužibabe" - osobe kojima su fotografije i video klipovi glavno sredstvo tužakanja nekoga ili nečega.

Za razliku od onih koji fotografije i video klipove svojih zapažanja, a u svrhu prijave nekog stvarnog problema ili čak i dokazivanja nekog prekršaja (ili čak i kaznenog djela) šalju ravno onome tko je nadležan za to što se prijavljuje, "foto-tužibabe" sva svoja zapažanja koja snime prvo, a nekad i isključivo, objavljuju i razvlače po internetu (uglavnom po Facebooku, društvenim mrežama, blogovima, vlastitim web stranicama itd...), ne toliko sa ciljem rješavanja tog problema koji su zapazili, već ili radi privlačenja pažnje na sebe, skupljanja lajkova, i ostavljanja dojma da "oni brinu o nečemu" (izigravaju nekakve redare i dušebrižnike), ili pak stvaranja što veće hajke kojom se nekoga ili nešto javno proziva, kritizira i omalovažava, ili se čak poziva na linč i raspiruje masovna histerija.

Jedan veliki problem je svakako u tome što neke "probleme" vide samo "foto-tužibabe". Što zbog viška slobodnog vremena, što zbog prebujne (bolesne) mašte, nekog psihičkog poremećaja (npr. kompleksa veličine, opsesivno-kompulzivnog poremećaja isl...), opsesivne potrebe tjeranja maka na konac... ili svih tih navedenih razloga zajedno.Pa tako postoje "foto-tužibabe" koje ili izmišljaju probleme, ili od buhe rade slona, kada "velikim problemom" proglašavaju potpuno nebitne stvari koje niti ikoga ugrožavaju, niti su same po sebi nekakav stvarno značajan problem, osim što možda malo narušavaju nečiju (uglavnom njihovu) komociju. Pa po internetu objavljuju svoje lamentacije uz fotografije koje prikazuju "što je netko napravio" tipa "netko je u polupraznom busu stavio vrećice na sjedalo pored sebe", "netko nije poklopac šahta preko kojeg ide crta nije stavio natrag savršeno točno pa se crta ne poklapa", " i slične gluposti...

"Foto-tužibabe" uglavnom svoje zaključke o nekome ili nečemu izvlače isključivo iz viđenoga, te iz vlastitih stereotipa, predrasuda i svjetonazora, pa često uopće ni ne pokušavaju provjeriti o čemu se zapravo radi jer su uvjerene da "sve znaju iz viđenoga".

Isto tako, jedna od omiljenih zabava "foto-tužibaba" je izigravanje dežurnih redara i nadzornika kada netko drugi nešto radi (a oni sami najčešće nemaju nikakvog posla, op.a.). Pa tako dotični uvijek primjete i snimaju kad "radnici ništa ne rade", ali im nekako uvijek promakne kada ljudi rade kao mutavi... (valjda vjeruju da, kada je sve gotovo, to što radnici rade zapravo napravi samo od sebe, op.a.).

No svakako poseban soj "foto-tužibaba" su one "foto-tužibabe" koje svojim snimkama "tužakaju" druge fotografe, odnosno rezoniraju po sistemu "sad ću ja tebe snimiti kako ti nešto/nekoga snimaš, i onda ću tu sliku tebe kak snimaš staviti na net, i ispod toga napisat da si snimao nešto što meni ne paše se snima, zato jer sam ja uvjeren da je netko tko to snima čudak, bolesnik ili nekaj slično..."

Pa je upravo na takav način jedna "brižna majka" snlmila čovjeka i proglasila ga perverznjakom, zbog vjerovanja da je ovaj snimao njenu djecu jer je "vidjela da je ovaj u njihovom smjetru uperio svoj iphone", a ovaj je zapravo snimao selfie (LINK), dok se u jednoj drugoj situaciji dogodilo da je netko snimio turiste koji su snimali nekakvu fontanu oko koje je bilo djece, objavio sliku i napisao kao se radi o "pedofilima koji su snimali djecu" (LINK). U oba slučaja "foto-tužibabe" nisu učinile apsolutno ništa da stvarno provjere o čemu se radi, već su javnosti uz fotografiju servirale svoje vlastite zaključke izvedene isključivo na temelju viđenog i nekih svojih vlastitih pretpostavki (paranoji, stereotipima isl...).

Štoviše, ovakav sličan modus operandi "foto-tužakanja" su čak poticale i američke tajne službe koje su "u ime sigurnosti i borbe protiv terorizma" poslale apel javnosti da svojim mobitelima snimaju "sumnjive fotografe", jer je "snimanje sumnjiva, moguće teroristička aktivnost".

Post je objavljen 27.09.2016. u 19:18 sati.