Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaso

Marketing

2.dan - srijeda 13.7.2016. Čelebići - Vrelo Bosne - Baščaršija - Čelebići


Plan puta


Ustao sam ranije, iziđem iz kuće oko 6:00 sati, vani rosa. Izujem sandale i bos po rosnoj travi jedno pola sata oko kuće.


Danas smo odredili dan za posjet Sarajevu preko Vrela Bosne na Baščaršiju. Tura će biti malo lakša, upravo da se odmorimo od jučerašnjeg dosta napornog dana.
Uredno smo parkirali na parkiralištu, platili ulaz i u razgledanje.


Prilikom povratka sa Vrela vidjeli smo kraj mojega motora kako sjedi čovjek u crnoj majci. Pomislih ovaj skida neke dijelove. Kako sam prilazio bliže vidim na rukavu naljepnica "POLICIJA". Kada smo prišli on upita:
"Tko vozi ovaj motor" pokazujući normalno na moj motor.
"Ja" -kažem
"A šta je ovo na motoru" nastavi s pitanjem,
Ja priđem i oblije me hladni znoj. Na sjedištu stoje uredno složeni ključevi motora, naočari, kaciga. U stvari kako smo se slikali ja sam bio toliko zanesen da sam poslije slikanja zaboravio da pokupim te stvari.
" Mi vas čekamo već sat vremena, kolega otišao da vas traži. Neko je mogao uredno uzeti ključeve odvesti motor, kako se to igrate. Neko nas je nazvao kada je to vidio i mi smo odmah došli i čekamo vas"
Muljam ja ali ništa pametno osim da im se ispričam i ponudim da platimo piće ali su odbili to i otišli.
Samo što mi je onaj kraj motora prigovorio da je na mene potrošio cijelu bateriju od mobitela igrajući igrice.
Ovaj događaj nas je pozitivno iznenadio pa ako to išta pomaže "zahvaljujem se za brigu i pozitivan dojam koji su ostavili na nas"
Posjet Baščaršiji slikanje iz svih poza i normalno obavezno ćevap kod "Želje"
===

U povratku opet susret s policijom ali preko "nišana" prilikom spuštanja niz jednu nizbrdicu.
Naime, tu se nalazila cesta sa tri trake, dvije na usponu a jedna za nizbrdo odvojene punom uzdužnom a ispred nas dva šlepera a iz suprotnog smjera nema nikoga.
Danijel ide prvi, ja drugi i Zoki na začelju. Ja možda nebi čekao isprekidanu crtu ali Danijel poštuje propis.
Kada smo došli na mjesto isprekidane crte Danijel se nešto otegao sa pretjecanjem ali ja zavrnem gas, mašina arlaukne, i ja počnem pretjecanje, za mnom krenu i dečki. Ja uspijem da preteknem dok je crta bila isprekidana i vidim na ogradi ceste u zavoju na ogradi sjedi policajac i posmatra situaciju.
Drugi izlazi s palicom i normalno parkira nas sa strane.
"Ima li problema" - pitam.
"Kod vas nema ali ima kod kolega, oni su išli na punu crtu".
Ovaj u kolima počne da drži litaniju iz propisa u smislu 100 € kazna, tri boda, pokazuje knjigu. Dečki se znoje iako je sunce na zalasku. Zoki se malo pribere udara u kuknjavu o besparici, kako smo iz daleka i da nam je ostalo još samo 20€. Oni na kraju nađu neki paragraf baš za sumu od 20€ i oni plate tu kaznu. Teško se rastadoše sa voljenim €-ima ali život ide dalje.
"A koliko si ti platio" - pitaju mene. "Ništa - ja poštujem propise".
Na slijedećoj pumpi požalim se onom što sipa gorivo kako im je opasna policija.
A on meni kaže "Pa što ste stali"
"Kako nećeš stati policiji šta je tebi čovječe" - kažem ja zabezeknuto.
"Pa njima motori ovdje ne staju samo opiče po gasu, i ko će ga uhvatiti kad prođe sa 160 km/sat, oni samo okrenu glavu".
???

Kupismo mi ćevape koje Často obeća da će ispeći a mi za to vrijeme skočimo do jezera ispod kuće da se okupamo.
Na plaži stoji neka tabela da se nešto plaća ali nije jasno kojim danima i za koje namjene pa smo za svaki slučaj parkirali ispred table.
Taman kad smo se uvalili u jezero poslije nekoliko minuta poče tuča, krvavi nosevi, izgrebana i prašnjava tijela jer se na "ringu" nalazi prašina.
Ali nije baš bilo sve pošteno. Ovaj mršavi djeluje pijaniji i kad se on popne na onog debelog i počne da ga malo žešće lema, priđe jedan iz publike i udari mršavog nogom u leđa da mu oduzme prednost.
I tako nekoliko puta.
Tako da je na kraju "meč" bio neriješen.
Roštiljanje i večera na mjesečini, priče o proteklim događajima.
Onda Často ispriča neku priču iz sela, kako jedan u godinama odluči da se ženi. Nađe jednu primjerenu svojim godinama, ode kod njezine ćerke i kaže. "Ajde reci majci da se uda za mene, ja imam priličnu penziju, situiran, nešto sam i zdrav" - predloži on.
"Što će ti ona uzmi mene". I tako i bi, oženi on ćerku koja je bila inače rastavljena.
Plan za danas: Čelebići-Sarajevo-Foča-Durmitor-Ostrog-Podgorica spavanje.
Ja sam u izolaciji zbog hrkanja.

Krećemo u 7:00. Mladići još spavaju. Pozdravljam društvo(like)



Post je objavljen 22.09.2016. u 08:55 sati.